Vetgirig tisdag: Shahrzad Kiavash

Vägra att ge upp livet

Exempelbild

2012 förlorade Shahrzad Kiavash sina underben. 2015 deltog hon i triathlon med olympisk distans. Hur går man vidare efter chocken att plötsligt en dag ligga dödssjuk, överleva och därefter tvingas amputera fötterna? Shahrzad föreläser om sin resa efter den där ödesdigra dagen i mars 2012.

Shahrzad Kiavash var mitt i livet när sjukdomen oväntat slog till. Hon blev plötsligt akut sjuk efter ett träningspass i mars 2012. Det visade sig att hon hade fått en septisk chock på grund av en blodförgiftning med meningokockbakterier. Tillståndet var länge kritiskt då flera organ i hennes kropp höll på att svikta och läkarna bedömde hennes chans att överleva som liten. Överlevde gjorde hon mirakulöst nog, men det gjorde inte hennes underben. Efter mer än 40 operationer kunde läkarna konstatera att benen inte gick att rädda, och Shahrzad Kiavash blev tvungen att genomgå en amputation av båda sina underben. Med denna nya, bistra verklighet hängandes över henne hade hon kunnat välja att ge upp. Istället valde hon att samla sina sista krafter och upparbeta en drivkraft så stark att hon inte bara lyckades kämpa sig tillbaka till livet, utan även vidare.

Sommaren 2015 genomförde hon ett triathlon, 1500 m simning, 40 km cykling och 10 km löpning med proteser och fick äntligen ta revansch på den elaka sjukdom som drabbade hennne tre år tidigare. Men hon tänker inte stoppa här!

I föreläsningsserien Vetgirig tisdag får du möjlighet att ta del av föreläsningar med spännande teman och intressanta föreläsare. Kulturhuset Pigalle erbjuder kultur- och kunskapsupplevelser för dig som vill ta chansen att engageras och vidga din kunskapsbank i samhällsaktuella ämnen och historier.

På grund av pågående pandemi: Evenemanget sker i Pigallesalen. Besökarna sitter på enskilda stolar med avstånd emellan. Ingång och utgång sker via separata entréer. Möjlighet att tvätta händerna samt tillgång till handsprit finns.

Foto: Hans Berggren
Arrangör: Nässjö kommun

Pigallesalen, Kulturhuset Pigalle.

Sofia Johnsson, evenemangschef

Biljettinfo

Pris: 100 kr
Senior/ungdom/stud: 50 kr
Åldersgräns: 13 år

Överblivna biljetter säljs i entrén från kl 18.00, kontant- och swishbetalning.