Vetgirig tisdag: Henrik Berggren

Sverige vid andra världskrigets utbrott

Exempelbild

Med första delen i en tänkt trilogi, Landet utanför. Sverige och kriget 1939-1940. (2018), beskriver historikern och författaren Henrik Berggren Sveriges balansgång under andra världskriget och de svåra besluten som måste tas.

Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna. Ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riksdagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten. Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr under den snörika vintern.

Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare.

Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledaskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, bland annat: Är svensken människa?, Underbara dagar framför oss - en biografi över Olof Palme och Dag Hammarskjöld: att bära världen.

I föreläsningsserien Vetgirig tisdag får du möjlighet att ta del av föreläsningar med spännande teman och intressanta föreläsare. Kulturhuset Pigalle erbjuder kultur- och kunskapsupplevelser för dig som vill ta chansen att engageras och vidga din kunskapsbank i samhällsaktuella ämnen och historier.

Foto: Göran Segeholm
Arrangör: Nässjö kommun

Teatersalongen, Kulturhuset Pigalle.

Sofia Johnsson, evenemangschef

Biljettinfo

Pris: 100 kr
Senior/ungdom/stud: 50 kr
Förköp Nässjö turistcenter.
Överblivna biljetter säljs i entrén från kl 18.00, kontant- och swishbetalning.