Vetgirig tisdag: Artur Szulc

Koreakriget – den bortglömda konflikten

Exempelbild

Koreakriget pågick i tre år, från juni 1950 till juli 1953, och är en av 1900-talets blodigaste konflikter. Artur Szulc, författaren till boken Koreakriget (2019), berättar om denna bortglömda väpnade konflikt.

Fientligheterna började som ett inbördeskrig men förvandlades snabbt till en öppen kraftmätning mellan väst och öst. Varför bröt det ut? Hur utkämpades det? Vad ledde fram till ett eld upphör? Hur såg Sveriges roll ut i konflikten? Hör Artur Szulc, författaren till boken Koreakriget, berätta om denna bortglömda väpnade konflikt och dess långvariga effekter för det koreanska folket och omvärlden i stort. Artur Szulcs initierade bok Koreakriget är den första svenska skildringen av konflikten. Med stort militärhistoriskt kunnande tecknar författaren en överskådlig bild av hela kriget, samtidigt som vi får inblickar i soldaternas skoningslösa vardag och i offrens gripande livsöden. Han förklarar också Koreakrigets långtgående effekter och betydelse för samtiden.

Artur Szulc har skrivit de kritikerrosade böckerna I skuggan av Auschwitz (2015) och Polens historia (2017). Hösten 2019 utkom han med den första boken på svenska om Koreakriget. Artur Szulc har en magisterexamen i historia och en gymnasielärarexamen. Han har även studerat polsk 1900-talshistoria vid universitetet i Gdansk. Han har tidigare gett ut flera böcker om Polen under andra världskriget och han skriver regelbundet i tidskrifter som Allt om historia. Hans intresse för historia föddes när han som tolvåring fick ta del av sin mormors berättelse om krigsåren.

Artur Szulc arbetar i dag för Försvarsmakten. Han mottog 2016 års konstnärliga POLONIKI-pris, som delas ut av Nya Polska Tidningen. 2019 hedrades han med det polska utrikesdepartementets medalj "Bene Merito" för sina insatser att sprida kunskap om Polens historia i Sverige.

I föreläsningsserien Vetgirig tisdag får du möjlighet att ta del av föreläsningar med spännande teman och intressanta föreläsare. Kulturhuset Pigalle erbjuder kultur- och kunskapsupplevelser för dig som vill ta chansen att engageras och vidga din kunskapsbank i samhällsaktuella ämnen och historier.

Foto: Robert Farmer
Arrangör: Nässjö kommun

Teatersalongen, Kulturhuset Pigalle.

Sofia Johnsson, evenemangschef

Biljettinfo

Pris: 100 kr
Senior/ungdom/stud: 50 kr

Överblivna biljetter säljs i entrén från kl 18.00, kontant- och swishbetalning.