Vetgirig tisdag: Staffan Lindberg

Mordet på Zaida Catalán

Exempelbild

Under sitt föredrag berättar Staffan Lindberg om sin jakt på sanningen, men också om människorättsaktivisten Zaida Catalán – och vad det var som hon riskerade livet för att världen skulle få veta.

Nödsamtalet hem till familjen den 12 mars 2017 är det sista livstecknet från Zaida Catalán. Bara minuter senare mördas hon i en avlägsen del av Kongo-Kinshasa.

Aftonbladets utrikesjournalist Staffan Lindberg får tillgång till Zaidas privata dagbok och den utredning som hon jobbade med. Han reser tillbaka till Kongo, hittar en hemlig spionpenna och upptäcker hur spåren leder mot landets högt uppsatta män.

Staffan Lindberg är utrikesjournalist på Aftonbladet och har de senaste femton åren rapporterat från en rad konfliktzoner i framför allt Mellanöstern och Afrika. Han har tidigare skrivit boken Blod är ett billigt pris för frihet om den arabiska våren och tillsammans med David Aronowitsch, gjort dokumentärfilmen Facing Genocide om folkmordets Kambodja. Hösten 2019 kom boken Mordet på Zaida Catalán där Staffan Lindberg berättar historien om människorättskämpen Zaida Catalán och hennes död. Det är en berättelse om människorättsaktivism och politiskt spel på högsta nivå.

I föreläsningsserien Vetgirig tisdag får du möjlighet att ta del av föreläsningar med spännande teman och intressanta föreläsare. Kulturhuset Pigalle erbjuder kultur- och kunskapsupplevelser för dig som vill ta chansen att engageras och vidga din kunskapsbank i samhällsaktuella ämnen och historier.

Foto: Urban Andersson
Arrangör: Nässjö kommun

Teatersalongen, Kulturhuset Pigalle.

Sofia Johnsson, evenemangschef

Biljettinfo

Pris: 100 kr
Senior/ungdom/stud: 50 kr

Överblivna biljetter säljs i entrén från kl 18.00, kontant- och swishbetalning.