Vetgirig tisdag: Andreas Jakobsson

Svinnlandet

Exempelbild

Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson och hans familj har i över sex års tid levt helt på mat han hittat i mataffärernas sopor. I reportageboken Svinnlandet (2015) dissekerar han systemfelen och pekar på konkreta lösningar.

Dumpstraren Andreas Jakobsson och hans lilla familj har levt nästan helt gratis, av ”saker som pappa hittat på natten”. Och middagarna och råvarorna är lyxigare än någonsin. Köket är fyllt med frukt och grönt av alla sorter, kaffe, marsipan, öl, mozzarella, chips… Ju mer han har släpat hem desto större har hans nyfikenhet blivit.

I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte något fel på överhuvudtaget. Vad är det som gör att så otroligt mycket mat slängs – hos bonden, i butikerna och av oss konsumenter? Andreas har rest runt Svinnlandet Sverige – och fått skrämmande svar.

Andreas Jakobsson är journalist, dumpstrare och författare med matsvinn som specialområde. För några år sedan upptäckte han hur mycket bra mat som kastas i livsmedelsbutikernas containrar och soprum och slutade handla. Erfarenheterna från dumpstringen, studiebesök i alla led i livsmedelskedjan och mängder av intervjuer med människor i livsmedelsbranschen resulterade i boken Svinnlandet (2015). I boken kartlägger Andreas Jakobsson svinnet, lyfter positiva exempel och presenterar nycklar till att komma till bukt med problemet.

I föreläsningsserien Vetgirig tisdag får du möjlighet att ta del av föreläsningar med spännande teman och intressanta föreläsare. Kulturhuset Pigalle erbjuder kultur- och kunskapsupplevelser för dig som vill ta chansen att engageras och vidga din kunskapsbank i samhällsaktuella ämnen och historier.

Foto: Pressbild
Arrangör: Nässjö kommun

Teatersalongen, Kulturhuset Pigalle.

Sofia Johnsson, evenemangschef

Biljettinfo

Pris: 100 kr
Ungdom/stud/senior: 50 kr

Överblivna biljetter säljs i entrén från kl 18.00, kontant- och swishbetalning.