Forserum - från kyrkby till industrisamhälle

Foto:

Forserum (öppen plats vid forsen) är en idyll med omväxlande natur, vackra strövområden, bra kommunal service och kort pendelavstånd med tåg och buss till Nässjö och Jönköping. I samhället bor idag ca 2 500 personer.

Vi inleder i Hembygdsmuseet med vårt fm-kaffe, varefter Hembygdsföreningen presenterar sin verksamhet. Föreningen bildades 1935. I slutet på 1940-talet inköptes mark till en hembygdspark. Dit har under åren flyttats flera byggnader från trakten och många gamla föremål samlats in. Först presenteras Forserums historia i ord och bild, varefter man tar med oss på en guidad rundvandring i museets lokaler och sedan även ger oss möjlighet att själva gå runt och fördjupa oss. Efter lunch på Restaurang Forsbacka förflyttar vi oss till den gamla kyrkan, vars äldsta delar är från 1200-talet. Vi får höra om kyrkans historia samt den kyrkliga verksamheten idag. Vi avslutar med studiebesök på familjeföretaget Bengtssons Mekaniska AB, som startade i liten skala 1969 och genom året utvecklats under mottot ”Modern teknik och miljötänkande” och idag har 20 anställda.

Vi får information om företaget och en guidad rundvandring och avslutar med em-kaffe.

Arrangör: STF Höglandet

Samling vid Hembygdsparken (utmed gamla Nässjövägen).

Kontakt

Anmälan: Sören och Maj-Britt Maderud tel 0140-31 11 65; 070-829 18 97, maderud01@gmail.com senast fredag 15/3. Medtag fm-fika!

Kostnad: 180 kr, icke STF-medlem 210 kr

Webbplats