Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Bekräfta faderskap eller föräldraskap

Om du inte är gift och väntar barn behöver du enligt lag bekräfta vem den andra föräldern är. Syftet med bekräftelse av faderskap/föräldraskap är att säkerställa barnets juridiska rättigheter, till exempel försörjning och arv.

Bekräftelse av faderskap/föräldraskap kan göras både innan och efter att ett barn är fött. Om föräldrarna inte bokar in en tid själva kommer vi att höra av oss när vi fått information från Skatteverket om att barnet är fött. Vi skriver då ett brev till den som fött barnet med information om hur ni bokar en tid.

Boka tid för bekräftelse av faderskap/föräldraskap

Bekräftelse av faderskap/föräldraskap görs på medborgarkontoret i Nässjö. Föräldrar som bor ihop, är folkbokförda i Nässjö kommun och har giltig svensk legitimation bokar en tid via vår e-tjänst,
Boka tid för bekräftelse av faderskap/föräldraskap, Självservice Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  

För att använda e-tjänsten behövs bank-id. Om ingen av föräldrarna har något bank-id går det bra att kontakta medborgarkontoret för att boka en tid över telefon. Om ni sedan tidigare har bekräftat faderskap/föräldraskap för ett gemensamt barn kan ni även begära att få handlingarna hemskickade för påskrift.

Inför besöket

Båda föräldrarna måste ha giltig svensk legitimation med sig vid besöket.  Om barnet har tillkommit genom assisterad befruktning behöver ni ta med eller (vid påskrift hemma) bifoga en kopia på det skriftliga samtycket som ni tidigare lämnat till sjukvården.

Anmälan om gemensam vårdnad

I samband med besöket och vid påskrift hemma kommer ni få frågan om ni vill göra en anmälan om gemensam vårdnad, det är därför bra om ni har kommit överens om detta innan.

Om föräldrarna inte bor ihop

Om föräldrarna inte bor ihop eller inte har giltig svensk legitimation görs bekräftelse av faderskap/föräldraskap på Höglandets Familjerätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Eksjö, telefon: 0380-51 75 50.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.