Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Nässjö deltar i länsgemensam satsning i Almedalen

Exempelbild

Vatten, kompetensförsörjning, digitalisering och kultur är Nässjös frågor i Almedalen när aktörer från Jönköpings län för tredje året bygger en gemensam mötesplats och arena för spännande samtal, inspiration och debatt.

Region Jönköpings län, Jönköpings kommun, Jönköping University och Länsstyrelsen skapar en gemensam mötesplats i Almedalen för att visa upp goda exempel och aktuella frågor från länet. Där bidrar Nässjö kommun med sitt perspektiv på viktiga framtidsfrågor som vattentillgång, kompetensförsörjning i olika sektorer, kulturen som samhällsutvecklare och digital omställning.

— Det finns frågor som Nässjö vill lyfta på den nationella arenan och då är Almedalen ett bra tillfälle. Nässjö har flera goda exempel på hur vi tillsammans med de andra aktörerna utvecklar vår kommun på olika sätt, säger kommundirektör Malena Tovesson.

Just det långtgående samarbete som finns i Jönköpings län är ett viktigt tema för den gemensamma satsningen, ett samarbete som har fått mycket uppmärksamhet.

— Vi tror på ”tillsammansandan” i länet och vill medverka till att lyfta fram kraften i att samarbeta – då kommer vi längre i både våra egna och våra gemensamma samhällsutmaningar, säger Sara Lindberg, kommunstyrelsens ordförande.

De fyra arrangörerna har också bjudit in övriga kommuner i länet att delta vid seminarier och paneldiskussioner som ytterligare goda exempel. Nässjö kommun har valt att delta detta år och ett annat år kommer andra kommuner att delta.

— Det finns många möjligheter till kompetensutveckling i Almedalen och tillfällen att ta med ny kunskap hem till kommunen. Dessutom erbjuder Almedalen många sammanhang där man kan knyta nya kontakter inom offentliga Sverige, säger Malena Tovesson.

Nässjö deltar i följande seminarier:

  • Digital omställning – för att uppnå digitalisering måste vi prata verksamhetsutveckling och tillitsbaserat ledarskap.
  • Nya stambanor – kompetensförsörjningen är viktig för både gamla och nya stambanor. I Nässjö finns tågtekniker och lokförarutbildningar och den typen av utbildningar finns det få av i Sverige. 500 personer söker sig till lokförarutbildningen, men bara 25 antas pga. de höga antagningskraven … är det rimligt?
  • Kampen om vatten – i juli 2022 införde Nässjö bevattningsförbud på grund av torka och oro fanns att dricksvattnet inte skulle räcka till. I januari 2023 drabbades en by utanför Nässjö stad av en stor och oväntad översvämning. Hur hanterar vi detta nya normala och lär av vår egen situation och andra för att möta framtiden?
  • Kulturdriven samhällsutveckling – Nässjö ett annat Småland är vårt platsvarumärke och det lever vi och andas i Nässjö – här finns street festival, kulturgata och väggmålningar i en industriell miljö.
  • Jämlik utbildning & kompetensförsörjning – Nässjö står i behov av mycket personal med rätt kompetens för att möta framtidens utmaningar och är samtidigt är vi en aktör som erbjuder kompetensutbildning.