Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Nu tar Nässjö nästa steg i bokbilssatsningen

Exempelbild

Sedan ett och ett halvt år har stadsbiblioteket i Nässjö en bokbil som möjliggör en mobil biblioteksverksamhet. Nu utökas verksamheten ytterligare med turer ut på landsbygden och besök på kommunens fritidshem.

Syftet med bokbilen är att kunna erbjuda en likvärdig service till kommunens invånare. Det som startade som ett projekt blir till sommaren en del av den ordinarie verksamheten. Första delen av satsningen handlade om att nå ut till förskolorna i kommunen.

- Vi satsade på en bokbil eftersom vi ville ha en mobil verksamhet igen, vi har tidigare haft en bokbuss och hade goda erfarenheter av det. Under satsningens första del har vi åkt ut till ett 30-tal förskolor, istället för att som tidigare skicka bokkassar till dem, berättar Mathias Olsson, bibliotekarie.

Bokbilen är av husbilsstorlek och får köras med vanligt B-körkort vilket gör den lättare att bemanna och köra.

- Tidigare har vi ju framför allt kört ut och ställt oss på olika platser, men nu har vi också möjlighet att göra mindre arrangemang – ha lässtunder eller små föreställningar beroende på var man stannar och vilka man träffar. Det är också flexibelt och enkelt att lasta om, barnböcker ena stunden och vuxenlitteratur nästa, berättar Mathias.

Nu har uppdraget att serva förskolorna hittat sina former, och nu blir nästa steg att satsa på landsbygden. För att informera om möjligheterna med bokbilen har stadsbibliotekets medarbetare bland annat varit ute på olika orter och träffat samhällsföreningarna.

- Det är väldigt tacksamt att ha fått ett nätverk och kontaktpersoner som vet hur det fungerar på respektive ort. Vår verksamhet kommer att se olika ut på olika orter, och det är det som är poängen, förklarar Mathias.

Till hösten kommer en turlista för bokbilen att tas fram, och den kan komma att utökas.

- Vi kommer fortsätta att utveckla verksamheten på de orterna vi haft kontakt med. Och fler är välkomna, det är bara att höra av sig, hälsar Mathias Olsson.