Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Ingen kriminalvårdsanstalt till Nässjö

Exempelbild

Nu har Kriminalvården fattat beslut om var de kommer att etablera en ny kriminalvårdsanstalt. Valet föll på Värnamo och Norrköping vilket innebär att projektet nu avslutas för Nässjös del.

Nässjö var en av de fyra kommuner som stod kvar som slutkandidater för etableringen av en ny Kriminalvårdsanstalt. På onsdagen kom Kriminalvårdens besked om att valet fallit på Värnamo och Norrköping.

- Vi hade givetvis hoppats att valet skulle falla på Nässjö, eftersom det skulle genererat flera hundra nya arbetstillfällen till vår kommun. Nu blev det inte så, men vårt arbete med att få fler attraktiva arbetsgivare att etablera sig här fortsätter, säger Malena Tovesson, kommundirektör.

Just den flexibla arbetsmarknaden och tillgången på arbetskraft på Höglandet var en av de fördelar som Nässjö lyfte fram i sin ansökan.

- Vi vill tacka för stödet vi fått från de övriga höglandskommunerna under den här processen. Det har varit en stark uppslutning kring vår ansökan och alla har sett stora gemensamma fördelar med en etablering, säger Laila Norss, kommunalråd (KD).

Nu avslutas det intensiva arbete som pågått sedan det stod klart att Nässjö var en av fyra kandidater:

- Jag vill tacka för det stora arbete alla inblandade lagt ned. Det har gjort att vi kunnat lämna ett väl underbyggt underlag som tagit oss så här långt, säger Sara Lindberg, kommunstyrelsens ordförande (S).

- Det har varit en intressant resa. Vi har lärt oss mycket om Kriminalvårdens verksamhet och vi har fått möjlighet att visa upp Nässjö för dem. Det har varit en stor politisk enighet kring frågan och vi har gjort den här resan tillsammans, säger Anders Karlsson, kommunalråd (C).

Läs mer på Kriminalvårdens webbplats: Nya anstalter i Norrköping och Värnamo | Kriminalvården (kriminalvarden.se)