Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Vaccinationsvecka 14-18 mars

Exempelbild

Under vecka 11 fullföljer Folkhälsomyndigheten sitt uppdrag från Regeringen att genomföra en nationell temavecka för att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten genomför sitt uppdrag i samverkan med regioner, länsstyrelser och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Under vaccinationsveckan är alla med och bidrar för att fler ska välja att vaccinera sig.

Varför ska jag vaccinera mig och varför behövs en tredje vaccindos?

Skydda dig själv mot allvarlig sjukdom

Även om smittspridningen går ner i vår och sommar så kommer covid-19 att finnas kvar. Vaccination ger ett mycket effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. Även om du skulle bli smittad trots vaccination så får du mildare symtom. Risken att bli så svårt sjuk att du behöver sjukhusvård mycket liten om du är vaccinerad.

Skydda andra

Som vaccinerad har du lägre risk för att smitta andra. Dels genom att du själv är skyddad mot att bli infekterad och dels genom att om du trots allt blir infekterad så är du sjuk kortare tid och utsöndrar mindre virus.

Bygg ett skydd för framtiden

Tre doser vaccin får numera anses som grundvaccination för vuxna. Den som bara fått två doser har efter ett halvår mycket begränsat skydd kvar. En tredje dos ger ett mer effektivt och långvarigt skydd. Även om fler påfyllnadsdoser kan komma att behövas framöver (eventuellt med ett uppdaterat vaccin mot nya virusvarianter) så är grunden att man först fått tre doser.

Covid-bevis möjliggör resande

Nästan alla andra länder kräver någon form av covid-bevis för inresa. För EU och en rad andra vanliga turistmål kommer det att krävas tre vaccindoser för att få ett giltigt covid-bevis. Alternativet är att testa sig inför resa och ett sådant test kostar ofta flera tusen kronor per person.

Vaccinera dig även om du varit sjuk

Även om du nyligen varit sjuk i covid-19 behöver du vaccinera dig med tre doser för att vara säker på att få ett bra skydd inför framtiden. Immuniteteten som uppnås efter genomgången infektion kan variera mycket från person till person och du bör därför vaccinera dig så fort du återhämtat dig från infektionen.

Läs mer på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller följ 1177.se på sociala medier.