Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Pris till Pooloteket i Nässjö

Exempelbild

Bokombudet Camilla Johansson får nu pris för att ha startat ett arbetsplatsbibliotek för de poolanställda inom Nässjös äldreomsorg.

Det är initiativet Pooloteket som tilldelas utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden. Motivationen är att satsningen har väckt läsglädje bland de anställda.

- Jag blev både ställd och glad när jag fick höra om priset, berättar Camilla Johansson. Jag tycker om att göra saker för andra men har inte lika lätt för att stå i centrum.

Namnet Pooloteket kommer från gruppens anställningsform. Personalen ingår i en vikariepool som rings in när det behövs extrapersonal. Gruppen består av ett tiotal medarbetare från olika länder och kulturer.

Det finns en bok för alla

Idén till Pooloteket kom när Camilla Johansson gick en utbildning om läsfrämjande arbetsplatser hos Kommunal. Till att börja med tog Camilla med sig en rosa rullväska fylld med böcker ut till APT. Sen blev det en bokhörna på Åkersborg, som är ett särskilt boende i Nässjö. Och därefter en till på Hemtjänstens hus. Hon har fått fint stöd från både kollegor och chef. Och drivkraften i projektet har varit att få fler att läsa.

- Visionen är att det skulle finnas ett litet bibliotek på alla arbetsplatser, säger Camilla. Men huvudsaken är att folk läser, det är bra för oss människor. Det ska vara enkelt, lätt och finnas något för alla.

Tillsammans med sina arbetskamrater pratar hon om vilka böcker som ska finnas i Pooloteket. Det köps in en del nya böcker men främst second hand, som är betydligt billigare. Kollegor har också börjat skänka böcker. Arbetsplatsbiblioteket har Camilla byggt upp på sin fritid. Hon är själv en bokslukare med böcker överallt i det egna hemmet.

- Men i badrum och tvättstuga finns inga böcker, säger Camilla och skrattar. Eller finns det?

Pris för framtiden

På måndagen tog Camilla emot utmärkelsen på konferensen Boken på arbetsplatsen i Bommersvik. Förutom diplom och blommor bestod priset av 10 000 kronor att köpa in nya böcker för till biblioteket samt ett författarbesök värt 10 000 kronor. Vem som ska bjudas in är ännu inte bestämt, men gärna en kvinnlig författare.