Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Satsning på feriepraktik i sommar

Nässjö kommun gör i år en extra satsning på feriepraktikplatser för ungdomar födda 2004 och 2005. 1,7 miljoner kronor satsas på sysselsättning för unga i sommar.

I år erbjuder kommunen 260 feriepraktikplatser, vilket är en ökning med nästan 70 platser från föregående år. Detta trots att inga praktikanter kan tas emot inom vård och omsorg på grund av pandemin.

– I år kan vi inte erbjuda någon feriepraktik inom vård och omsorg på grund av pandemin. Trots det har vi fått fram fler praktikplatser än någonsin, det är fantastiskt, säger Anna-Carin Magnusson, kommunstyrelsens ordförande.

En praktikplats är inte detsamma som ett sommarjobb, ungdomarna ersätter inte ordinaie personal. Däremot får de en chans att prova olika arbetsuppgifter och viktig erfarenhet av arbetslivet.

– Som feriepraktikant få du inte bara själv en meningsfull sommar, du bidrar även i många fall till en meningsfull sommar för andra, säger Anna-Carin Magnusson.

En praktikplats kan innehålla allt från praktiskt arbete i form av städning, målning och enklare byggprojekt till att aktivera barn och unga i Kultur- och fritidsförvaltningens sommaraktiviteter. Det kan också handla om att vara ledare för barn- och ungdomsidrott, hjälpa till på fritids, i kommunala kök eller vaktmästerier. Många av praktikplatserna har skapats i samarbete med föreningslivet.

- Feriepraktik kan betyda ett nytt sammanhang, nya relationer och en ny mötesplats. Det kan också ge första inblick i ett arbetsliv och vilket ansvar ett arbete innebär, men också vad det ger tillbaka säger Laila Norss, kommunalråd.