Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Nässjö på nionde plats i Cykelfrämjandets kommunvelometer

Exempelbild

Kommunvelometern är Cykelfrämjandets stora nationella granskning av kommuners arbete med cykelfrågor. Här mäts och jämförs kommuners insatser för cykling under förra året.

Nässjö hamnar på nionde plats av trettioen i kategorin Små kommuner, där vinnaren är Danderyd.

Årets högst rankade cykelfrämjarkommun totalt sett är Uppsala som tar hem segern för fjärde året i rad.

I undersökningen mäter och poängsätter Cykelfrämjandet hur kommunerna arbetar med bland annat cykelinfrastruktur, kommunikationsinsatser och cykelpolitik för att öka cyklingen. Det är tolfte året som Kommunvelometern genomförs.

Jonas Funkquist är trafikingenjör på samhällsbyggnadsavdelningen.

- Vi är väldigt glada över att ha klättrat i rankingen, säger han. Nässjö satsade verkligen på cykel förra året och det har gett resultat.

Bland annat invigdes en ny cykelparkering vid stationen och det genomfördes en trafikutbildning i grundskolan. Dessutom drev Nässjös energi- och klimatrådgivning en kampanj tillsammans med Energikontor Norra Småland där kommunanställda fick lämna in sina cyklar för besiktning och reparation.

- I år kommer vi att jobba vidare utifrån trafikplanen, berättar Jonas Funkquist. Vi fortsätter att bygga ut våra gång- och cykelvägar men satsar också på att främja cykling i skolan. Vi vet att fysisk aktivitet är bra för barnen och dessutom förbättrar det både miljön och trafikmiljön. Här krävs kommunikationsinsatser för att få Nässjöborna att cykla mer!

Läs Cykelfrämjandet undersökning Kommunvelometern här: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.