Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Nattlig praktik på länets enda gymnasieväktarutbildning

Exempelbild

På Brinellgymnasiet finns länets enda väktarutbildning på gymnasienivå. Just nu är de ute på nattlig praktik i samarbete med Securitas.

Praktiken pågår i sex veckor och ser i år lite annorlunda ut än vanligt. Den börjar klockan sex på kvällen och pågår till klockan sex på morgonen. Varannan vecka är man ute två nätter, varannan fem.

- Vi har fått Corona-anpassa praktiken i år. Normalt sett åker man med i väktarbilarna, men i år får man följa med på de nattliga ronderna istället, säger Erik Ejermo, som jobbar på Barn- och fritidsprogrammet på Brinell där utbildningen är en del.

Väktarutbildningen är ett tillval på Barn- och fritidsprogrammet och länets enda väktarutbildning på gymnasienivå, och lockar varje år ett tiotal elever – både killar och tjejer.

- Att den tillhör Barn- och fritidsprogrammet beror på att den har stort fokus på bemötande och kommunikation, ledarskap och förståelse för andra människor. Det är frågor som vi arbetar mycket med på Barn- och fritidsprogrammet, förklarar Erik.

Utbildningen ger de blivande väktarna en bra grund att stå på och de är väl förberedda när de kommer ut i arbetslivet. Och arbetsmarknaden är god:

- Om de klarar utbildningen och branschspecifika prov så är de garanterade jobb när de är klara. Det är en jättebra arbetsmarknad och efterfrågan på utbildade väktare är stor, berättar Erik.