Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Idag firas sverigefinnarnas dag

Exempelbild

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari varje år sedan 2011 för att hylla Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han föddes och dog i Finland men spenderade tid i Sverige och kämpade bland annat för sverigefinnarna som levde ett hårt liv i värmländska Finnmarken.

Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten ritad av Andreas Ali Hietala-Jonasson. Den 30 mars 2014 blev flaggan sverigefinnarnas officiella symbol.

CARL AXEL GOTTLUND (1796–1875) var en finsk språkvetare, kulturpolitiker och etnolog som vurmade för det finländska språket. Under tidigt 1800-tal vandrade han genom svenska finnmarken i Värmland och när han såg under vilka förhållanden många levde, startade han en kamp för deras rättigheter och levnadsvillkor. Flera förbättringar blev också verklighet för befolkningen i finnskogarna. Carl Axel Gottlund eller Kaarle Aksel Gottlund har också verkat för den finska litteraturen genom både litteraturvetenskapliga texter men också egna dikter.