Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Dansbänk - en digital dansupplevelse

Kvinna dansar på en scen vid en sjö.

Foto: Cajsa Löf

Tänk dig att uppleva dans utanför scenen, på en plats där ingen tidigare har upplevt dans! På väg hem från mataffären, på träningsrundan eller promenaden. DANSSpår och Nässjö kommun presenterar nu Dansbänkar.

I Nässjö har danskonstnären Isabell Karlsson skapat en dansfilm vid den populära bryggan i Stadsparken, intill Ingsbergssjön. Eftersom verket är skapat just för denna specifika plats går verket också bara att uppleva på just den platsen.

Danskonstnären Isabell Karlsson började dansa som trettonåring på kulturskolan i Nässjö. Därefter följde studier på yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm där intresset för den moderna dansen med gaga, floorwork och improvisation väcktes. Idag arbetar Isabelle som danslärare på kulturskolan i Nässjö.

Maria Wallinder, musiklärare på kulturskolan, har specialskrivit musiken för dansstycket.

Använd QR-koden

För att se dansfilmen används en QR-kod som finns på en skylt placerad på nedersta trappsteget på bryggan. Genom att använda mobilen och scanna QR-koden visas filmen.

Runt om i länet

På flera ställen runt om i länet har danskonstnärer och koreografer skapat dansverk som har filmats, och som är specifika för just den platsen. Filmerna skiljer sig åt och du som besökare får möta olika antal dansare, olika dansstilar och både professionella dansare och amatörer. Eftersom verken är platsspecifika behöver du ta dig till precis den plats där verket skapades för att ta del av upplevelsen.

Dansbänk är en digital dansupplevelse som syftar till att göra den professionella danskonsten tillgänglig för alla invånare i Jönköpings län. Idéen är utvecklad av projektet DANSSpår, Kultur och utveckling Dans, Region Jönköpings län. Dansbänken i Stadsparken är i ett samarbete med Nässjö kommun.