Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Högläsning viktigt för barns utveckling

Två kvinnor håller i var sin påse med böcker.

Att läsa högt är något av det viktigaste du som förälder kan göra för barn. Det menar barnbibliotekarierna Eva Johansson och Sanna Godenäs, som lagom till höstlovet har tagit fram högläsningspåsar som vuxna och barn kan låna.

Många förknippar höstlov med läslov. Under läslovet är det böcker och läsning som är i fokus. I år satsar stadsbiblioteket lite extra på högläsning. Barnbibliotekarierna Eva Johansson och Sanna Godenäs har samlat ihop böcker som passar för högläsning i påsar som är för utlåning.
- Vi vill lyfta fram biblioteket som en resurs för föräldrars läsning för och med sina barn. Här kan man få tips och råd och framförallt få läslust, säger Eva.

Varför högläsning?

Vuxna som läser högt för barn bidrar till barnets språkutveckling.
- När vi talar med barn om det vi har läst, väcks funderingar och reflektioner hos dem. Det är genom samtalet mellan den vuxne och barnet som frågor, erfarenheter och kunskaper byts. Barnens värld vidgas och genom böckerna upplever ni härliga äventyr tillsammans, menar Sanna.

Forskning visar att:

  • Om du som vuxen läser för och med barn 10 minuter varje dag, och sedan talar med barnet om det lästa, så utvecklas barnets ordförråd mycket mer än om ni inte läser tillsammans.
  • Barn lär sig ord och grammatik snabbare.
  • Barn får kunskap om världen och hur olika saker fungerar.
  • Barn lär sig att identifiera sig med olika karaktärer och att uppleva känslor i böckerna.
  • Om ni läser tillsammans får ni en nära känslomässig kontakt.
  • Barn blir mer intresserade av att lära sig läsa och denna process går lättare om du som vuxen är en läsande förebild.

- Ett tips är att ta reda på barnets intressen. Besök biblioteket och låna böcker – det är gratis. Sök i vår bibliotekskatalog eller fråga oss som arbetar på biblioteken. Vi hjälper gärna till med att hitta härliga läsupplevelser, säger Eva.

Mer om högläsning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.