Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Många konsumentklagomål hos kommunens konsumentvägledare

Exempelbild

Under 2019 registrerades 635 konsumentklagomål hos konsumentvägledarna i Nässjö kommun. Den totala konsumentskadan på Höglandet uppgår till 4,2 miljoner kronor per år.

Ett misslyckat köp leder till en s.k konsumentskada, dvs det uppskattade värdet av den ekonomiska skada som uppstått för konsumenten. Enligt Konsumentverkets beräkningar uppgår den totala konsumentskadan till minst 4,2 miljoner kronor per år för konsumenterna på Höglandet. Köp av begagnade bilar orsakar störst konsumentskada, följt av hantverkstjänster och på tredje plats nya bilar.

- Siffrorna visar tydligt vilka kostnader misslyckade köp orsakar konsumenterna på Höglandet varje år. Vi ser ett mönster där konsumenter hamnar i ett underläge vid köp av varor eller tjänster som visar sig vara felaktiga. Vi ser också att behovet av opartisk och kostnadsfri konsumentvägledning behövs. Det personliga mötet är nödvändigt eftersom vi hjälper till med lag- och avtalstolkning, säger Gabriela Mejia Andrade, konsumentvägledare på Konsument Höglandet.

Konsument Höglandet utgår från en tydlig klagoguide som brukar hjälpa konsumenten att lösa sina problem med företaget, till exempel att få kompensation eller att häva ett avtal.

- Vid behov hjälper vi även till att kontakta företagen. Att ge konsumentvägledning är även en förebyggande insats för att inte hamna i en skuldsituation, en viktig samhällsinsats helt enkelt, konstaterar Gabriela Mejia Andrade.

Konsumentverket har undersökt vad misslyckade köp kostar samhället utifrån statistik som har registrerats hos konsumentvägledningen i kommuner och hos Hallå Konsument. Mer information finns på Konsumentverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här kan man även ta del av konsumentskaderapporten för 2018.

Konsument Höglandet i Nässjö kommun samarbetar med Aneby, Eksjö, Sävsjö, Tranås, Vetlanda, Vimmerby och Ydre kommuner.


×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.