Meny Stäng Sök
Meny Stäng Meny

Publicerad: 12 november 2018, kl 15:12

Alternativt nyårsfirande dröjer

Exempelbild

Nässjö kommun har under året undersökt möjligheten att ersätta nyårsfirandets raketer med något tystare och säkrare.

Att fira nyår är en självklar tradition för många; vänner, god mat och gärna något som smäller och blixtrar vid tolvslaget hör till. Sedan millennieskiftet har Nässjö kommun bjudit på ett nyårsfyrverkeri över Ingsbergssjön i Stadsparken. Detta har i växande utsträckning ackompanjerats av fyrverkerier som de som samlats i Stadsparken vid tolvslaget tagit med sig. Polis och räddningstjänst har signalerat att risken för personskador är mycket stor.

Från politiskt håll har mindre explosiva alternativ efterfrågats och en utredning har genomförts under 2018 som visar att en lasershow skulle kunna vara ett alternativ. För att kunna genomföra en sådan finns två utmaningar; finansiering och säkerhet. 

- Nässjö kommun har tyvärr inte ekonomiskt utrymme för att lägga 200 000 – 250 000 kronor på en lasershow. Vi måste vara flera aktörer som tillsammans bjuder kommuninvånarna på detta, säger KG Bartoll, kommundirektör. Även säkerheten är ett frågetecken. Tillståndsgivande myndigheter gör lite olika bedömningar kring de platser som varit aktuella.

Oklarheterna gör att kommuninvånarna till kommande nyårsnatt 2018 uppmanas att fira utan kommunal medverkan.

- Det är tråkigt att vi inte hunnit räta ut alla frågetecknen än, men för att få till ett nyårsfirande som tillgodoser alla krav så krävs mer tid, säger KG Bartoll. Jag hoppas att vi får klarhet under våren och att vi ska kunna bjuda på ett mer färgsprakande avslut på 2019.

×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.