Meny Stäng Sök
Meny Stäng Meny

Publicerad: 22 maj 2018, kl 07:07

På topp i förskolans modersmålsbarometer

Nässjö kommun hamnar på första plats i förskolans modersmålsbarometer som rankar kommunerna efter deras arbete med modersmål i förskolan.

I dag är var femte barn i Sverige flerspråkigt och Skolverket har nyligen föreslagit för regeringen att läroplanen ska uppdateras med ett förtydligande om förskolans ansvar för modersmål. Förskolans modersmålsbarometer har tagits fram av utbildningsföretaget ILT Inläsningstjänst.

– Nässjö kommun har ett aktivt arbete för att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål i förskolan. Forskning visar att ett aktivt modersmålsarbete stärker fortsatt språkutveckling både på modersmålet och svenska, samt barnens självkänsla och kulturella identitet, säger Jakob Skogholm, vd ILT Inläsningstjänst.
204 kommuner valde att delta i förskolans modersmålsbarometer som rankar kommunerna utifrån hur aktivt de arbetar med modersmål i förskolan. Nässjö kommun placerar sig på första plats i rankingen med 22 poäng. Snittet för riket var 13 poäng.

Kommunens arbete med modersmål i förskolan omfattar i dag bland annat digitala tjänster med inlästa böcker på andra språk och aktiv rekrytering av flerspråkig personal.

×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.