Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Råbocken

Konsten är en viktig del av en god samhällsmiljö och Statens konstråd har sedan 1930-talet verkat för att statens byggnader ska utsmyckas med god samtidskonst.

Råbock beställdes 1956 och bekostades av Televerket, som då ägde och hade sin verksamhet i fastigheten. I samma byggnad hade fotograf Helge Lundgrens sin fotoateljé. Lundgren hade ett stort intresse för konst och var under många år aktiv i Nässjö konstförening. Han lär ha önskat sig en abstrakt skulptur av en av periodens största svenska konstnärer Arne Jones. Televerket valde i stället en "get", till fotografens stora förtret.

Lars Andersson utbildade sig vid Henrik Blombergs målarskola i Stockholm, Bror Hjorts och Nils Möllerberg skulpturskola i Stockholm och studerade för Nils Sjögren vid Konstakademin i Stockholm. Hans verk, som inte sällan gestaltar djur, finns i en rad olika städer. Råbock finns, förutom i Nässjö, även i Västerås och Borås.

Konstnär: Lars Andersson (1910-2005)

Placering: Rådhusgatan 20

Ägare: Fastighetsägaren

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.