Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Emigrantskulpturen

Under drygt 100 år utvandrade 1,2 miljoner svenskar till Amerika. 5000 av dem kom från det område vi i dag kallar Nässjö kommun.

Betydligt fler togs sig via stambanan och järnvägsknuten Nässjö till hamnen i Göteborg, segelfartygen och den långa resan över Atlanten. Skulpturen är ett minnesmärke för en viktig del av vår historia och kom till på initiativ av Nässjö kommun i samband med stadens 100-årsjubileum 2014.

Skulpturen är gjord i brons med en sockel av röd grovhuggen smålandsgranit och står strategiskt placerad nära resecentrum.

Konstnären Annette Rydström är verksam i Nässjö och bland annat även gjort bronsbysten av bandylegenden Nicke Bergström. Hennes förhoppningen med Emigrantskulpturen är att väcka intresse för tidigare generationers livsvillkor. Samtidigt vill hon belysa att vi lever i en föränderlig värld, där människor ständigt är i rörelse.

Konstnär: Annette Rydström (1944)

Placering: Esplanaden, mittersta delen

Ägare: Nässjö kommun

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.