Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Carl Petersson

Det var järnvägen som förde källarmästare Carl Peterson från Operakällaren i Stockholm till Nässjö, där han fick uppdraget att arrangera invigningen av Östra Stambanan 1874.

Han tyckte om stationssamhället, såg möjligheterna i järnvägen och bestämde sig för att stanna kvar och driva järnvägsrestaurangen.  Affärerna blomstrade och här lade Carl Petersons grunden till den stora förmögenhet som hans hushållerska, livskamrat och arvtagerska Maria så småningom skulle donera till Nässjö stad.

Porträttbysten är utförd av skulptören Adolf Jonsson, vars realistiska och skarpa skulpturer finns  i både Europa och Nordamerika. Porträttet lär vara en av  landets största monumentalbyster. Den restes 1925 till minne av Carl Petersons betydelse för staden.  Mellan åren 1892 och 1908 var Carl Peterson ordförande i municipalsamhället. Han avled 1910, vid en ålder av 70 år.

Konstnär: Adolf Jonsson (1872-1945)

Placering: Carl Petersons plats, Stadsparken

Ägare: Nässjö kommun

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.