Frågor och svar om EU-valet 2019

Söndagen den 26 maj är det dags att välja representanter till Europaparlamentet. Kommunens valnämnd i samarbete med Länsstyrelsen organiserar valet och ser till att du som är röstberättigad har möjlighet att avlägga din röst. Välkommen till valurnan i maj!

Vallokal eller röstlokal – vad är skillnaden?

Röstlokal är en lokal där du kan förtidsrösta under en utsatt period. Där kan vem som helst rösta oberoende av var i Sverige du kommer ifrån bara du har med dina handlingar och har rösträtt. Vallokal är den lokal som är öppen på valdagen och ligger i din valkrets. Här kan bara den rösta som bor i eller är skriven i valkretsen. Viktigt är i båda lokalerna är att man följer valsekretessen och tar hänsyn till andra röstande i lokalen. Man får t ex inte vistas mer än en person i röstningsbåsen eller vid valsedelsställen. I varje lokal finns det väl utbildad personal som hjälper dig tillrätta och svarar gärna på dina eventuella frågor.

Var kan jag rösta?

• Mellan 8-25 maj kan du förtidsrösta i Anneberg, Bodafors, Forserum, Malmbäck och Nässjö.
  • Väljer du att rösta på valdagen, 26 maj, röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort.
  • Om du inte är hemma på valdagen och inte hunnit förtidsrösta kan du rösta var du än befinner dig i landet. Varje kommun skall erbjuda förtidsröstning även under valdagen. I Nässjö kommun har du möjlighet att förtidsrösta i Stadshuset under valdagen.

Vem får rösta?

Du har rösträtt till Parlamentsvalet 2019 om du:

• senast valdagen fyller 18 år
  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer
  • är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Röstkort för val till Europaparlamentet 26 maj 2019

Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du i början av maj ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress.
På ditt röstkort står det vilka val du har rätt att rösta i samt adress till din vallokal och dess öppettider.
Har du tappat bort ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos Valmyndigheten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälp med röstningen – hur gör jag?

Vill du rösta i EU-valet men har svårt att ta dig till en vallokal pga hög ålder, sjukdom eller funktionshinder?
Då kan ambulerande röstmottagare eller budröstning vara ett alternativ för dig.

Ambulerande röstmottagare
Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan du boka, varje vardag en ambulerande röstmottagare via medborgarkontoret i Nässjö från och med den 6 maj, via 0380-51 80 00 mellan klockan 8-17.

Du måste ha din legitimation och ditt röstkort tillgängligt. De ambulerande röstmottagarna har med sig det material som behövs för att du ska kunna rösta.

Budröstning
Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Budet måste vara minst 18 år gammal. Följande personer kan vara bud:

• din make, maka eller sambo
  • din, makens, makans eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon.
  • de som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger väljaren vård.
  • lantbrevbärare

Du behöver särskilt material för att rösta med bud, det kan beställas hos Valmyndigheten eller hämtas i en lokal för förtidsröstning. För att kunna rösta med bud behöver du även ett vittne. Alla som är över 18 år kan agera vittne men vittnet ska inte vara samma person som budet.

Du gör själv i ordning din röst i respektive val och lägger ner dessa i ytterkuvertet för budröstning. Vittnet och budet intygar att röstningen har gått till enligt gällande regler genom att skriva under och fylla i sina personuppgifter på ytterkuvertet.

Budet tar sedan med sig budrösten tillsammans med ditt röstkort till din vallokal på valdagen eller en lokal där man kan förtidsrösta.

Röstkort och ID-handlingar

Hur du än kommer att rösta, förtid, via bud, ambulerande röstmottagare eller på valdagen är det viktigt att du har identitetshandlingar (pass, körkort, id-kort) och röstkort tillgängliga så att du kan styrka din identitet.

Mer om EU-valet 2019

Valmyndighetens webbsida länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterhittar du mer information samt får svar på dina eventuella frågor.

Intressanta länkar

Informationen uppdateras kontinuerligt vid nyheter eller förändringar.

Expandera Minimera

Kontakt valnämndens kansli

Expandera Minimera

Leif Fager
leif.fager@nassjo.se

Cecilia Gerhardsson
cecilia.gerhardsson@nassjo.se

Lena Johansson
lena.johansson@nassjo.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.