Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Allmänna val 2022

Söndagen den 11 september är det allmänna val i Sverige, då väljer vi representant till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Välkommen till valurnorna!

Rösta i vallokal

Valnämnden i Nässjö kommun ansvarar för att alla röstberättigade kommuninvånare har möjlighet att säkert avlägga sin röst i någon av våra vallokaler. Vi kommer att ha 15 st vallokaler öppna i kommunen under själva valdagen den 11 september.

Förtidsröstning

Förtidsröstningen startar 24 augusti och pågår i 18 dagar före själva valdagen. Våra röstningslokaler kommer att finnas på samtliga medborgarkontor och i en lokal centralt placerad i Nässjö. Även du som är på besök i vår kommun kan avlägga din röst i någon av röstningslokalerna. Du behöver ha med dig röstkort och godkänd legitimation.

Rösta med ambulerande röstmottagare

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Om du inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagare gäller dig som inte kan ta dig till röstningslokal på grund av:

  • sjukdom
  • ålder eller
  • funktionsnedsättning.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Ambulerande röstmottagare kommer du att kunna beställa via medborgarkontoret i Nässjö, 0380-51 80 00.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Budrösten kan lämnas in som förtidsröst i en röstningslokal eller på valdagen i din vallokal. Sista dag att göra i ordning rösten är på valdagen. Du kan rösta via bud av följande anledningar:

  • sjukdom
  • ålder
  • funktionsnedsättning
  • intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
  • om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

Röstkort och upplysningar

Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet skickas 18 dagar före valdagen. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

Röstkort och ID-handlingar

Hur du än kommer att rösta, förtid, via bud, ambulerande röstmottagare eller på valdagen är det viktigt att du har giltig identitetshandling (pass, körkort, id-kort) och röstkort tillgängliga så att du kan styrka din identitet.

Mer om valet 2022

Valmyndighetens sida hur funkar valsedlarna hittar du mer information samt svar på eventuella frågor.

Intressanta länkar


Mer information

Expandera Minimera

Kontakt valnämndens kansli

Expandera Minimera

Leif Fager
kommunledningskontoret
leif.fager@nassjo.se
0380-51 80 30

Cecilia Gerhardsson
kommunledningskontoret
cecilia.gerhardsson@nassjo.se
0380-51 80 52

Emma Ljungkvist Cavalcanti
kommunledningskontoret
emma.ljungkvist-cavalcanti@nassjo.se
0380-51 80 43


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.