Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Skönt häng och spontanidrott

Exempelbild

Så fort solen kikar fram och betongen torkat upp börjar det bubbla i skateparken – Nässjö Access Skatepark. Först ser man en eller två som ger sig ut på antingen två eller fyra hjul men snart kryllar det likt en myrstack av skejtare, kickbikes, bmx och inlines. Det är en cool syn när ett tjugotal personer i olika åldrar fyller streetparken och kör sitt race på sin egen nivå.

Skateparken som är en streetpark var det första som byggdes på aktivitetsområdet mellan Nässjös simhall och Ingsbergssjön. Den är ett initiativ av Nässjö basket och finansierad med medel från Allmänna arvsfonden. Under året som gått har resten av aktivitetsområdet tagit form i olika etapper och just nu är man i full färd med att fixa det sista i etapp tre. Man kan se hur det nysådda gräset kikar fram mellan de olika områdena som skapats för att inspirera till spontanidrott.

Det bubblar i Nässjö Access Skatepark

Utegymmet är också på plats igen men nu med belysning. Mellan gymmet och skateparken finns numera en performance-yta med sittplatser. Här kan man skapa sina egna föreställningar eller använda ytan till bollek som en del kids gör redan idag.

För de som vill köra riktiga matcher finns en ny basketplan, beachfotbollplan och volleybollplaner med belysning. Och även här kryllar det av folk när vädret tillåter. Mellan de olika ytorna finns det bänkar där man kan sätta en förälder eller två (så de inte är i vägen) och det planeras för ännu fler specialdesignade bänkar runt om i området.

Det finns bänkar där man kan sätta en förälder eller två - så de inte är i vägen

Mitt i området finns den coola containern som Rasmus Jonsson, Art by Raz målade på Nässjö Street Festival förra året. Själva containern är sponsrad av InfraNord och kommer fungera som förråd så att man ska kunna låna både hjälm och något att åka på.

Något som man kanske inte tänker på som besökare är att gångvägarna anlagts i form av en hexagon. Det har man gjort för att få till bra belysning i hela området, vilket skapar säkerhet och gör det tillgängligt för alla. Bra att veta är också att man själv kan tända belysningen för de olika ytorna i en timme när kvällarna blir lite mörkare, och att det finns en ny toalettbyggnad borta vid boulebanan.

Hela tanken med aktivitetsområdet har varit att skapa en plats som är tillgänglig för alla och där man ska kunna hänga och ha kul och delta på sina egna villkor. Precis så som det ska vara i Ett annat Småland!

Mer om hela projektet och de olika etapperna hittar du på Aktivitetsområde & Nässjö Access Skatepark