Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Backyard Babies

Exempelbild

- Du får ursäkta men jag är lite hes, säger Dregen och kliver in i Pigallesalen i Nässjös Kulturhus där han och bandet Backyard Babies spelade kvällen innan.

Backyard Babies är bandet som startade sin karriär i Nässjö för trettio år sedan och som tagit sig hela vägen till den internationella toppen och blivit kult.

- Jag, Johan och Peder har känt varandra sen vi var sju år. Nicke gick på en annan skola men vi började hänga och lyssnade på musik tillsammans. Men vi tänkte att det var bättre att spelade själva. Så vi köpte instrument och började lira.

Enligt Dregen själv så var de inte ett speciellt bra band till en början. Men det roligaste som fanns
var att repa, och tack vare att de var ett så sammansvetsat gäng höll de ihop och växte samman till en familj.

- Hade vi växt upp i en större stad hade vi kanske bytt ut någon längs vägen. Vi är samma gäng nu som för trettio år sedan, säger Dregen och fortsätter: det är inte bara att spela tillsammans. Man ska funka ihop alla timmar på dygnet som man INTE står på scenen när man är på turné.

Bandet började spela i källaren hemma hos en av vännerna. De hann med att spela på massa olika udda ställen innan de till slut fick chansen att fixa en replokal i den gamla Pinnstolsfabriken.

- Det var vi som startade Pinnen! Vi målade allt och fixade i ordning. Repade där och hade spelningar.

Hade vi växt upp i en större stad hade vi kanske bytt ut någon längs vägen. Vi är samma gäng nu som för trettio år sedan

Och gänget gjorde verkligen avtryck i Nässjö. Fler band bildades och under en period fanns det närmare tio aktiva band. Nässjö fick rykte om sig att ha en grym rockscen.

- Vi måste ha varit nästan 50-60 personer som var engagerade i olika band. Det var jättestort! berättar Dregen.

Det är mycket coolare att göra en spelning på ett mindre ställe

Under året har bandet firat sitt 30-årsjubileum och gjort en världsturné som de själva ville avsluta i Nässjö.

- Vi har varit i Nässjö och spelat varje gång vi släppt en skiva. Det är mycket coolare att göra en spelning på ett mindre ställe. Men också lite konstigt att vara tillbaka säger Dregen och fortsätter;

- Där borta i hörnet, säger han och pekar mot Pigallsalens fönsterklädda hörn, hånglade jag första gången. Fyra timmar i sträck så mamma fick gå och köpa nån kräm på apoteket dagen efter för jag blev typ narig runt munnen, säger Dregen och skrattar.

Där borta i hörnet hånglade jag första gången

1994 flyttade hela bandet tillsammans till Stockholm och delade en lägenhet i Sundbyberg.

- Musiken blev biljetten ut i världen och just då ville vi inget annat än att komma härifrån. Men idag kan jag känna en stor tacksamhet till Nässjö. För hade vi inte växt upp här så hade vi aldrig blivit det band vi är idag. Hur många bra punkband kommer från Lidingö liksom, säger Dregen med ett leende. Han fortsätter;

Det är en speciell vibe och kultur i en industristad och det har format oss

- Det är en speciell vibe och kultur i en industristad och det har format oss. Man ser saker på ett annat sätt. Jag tycker det är mycket coolare att komma från ett ställe som Nässjö och faktiskt lyckas.