Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

De sätter Nässjö på hårdrockskartan

Exempelbild

På Almenäs Källare råder lugnt före stormen. För grundarna av Noselake Metal Festival - Martin Undfors, Staffan Salomonsson och Jack Levin - har det varit ett extra heltidsjobb i drygt ett år men nu till helgen är det äntligen dags för Nässjös egen hårdrock- och metalfestival!

Staffan och Jack driver tillsammans Almenäs Källare där festivalen äger rum och det var för drygt två år sedan de gjorde slag i saken tillsammans med Martin och drog igång festivalen.

- Vi gillar hårdrock allihop och det som gör ett evenemang som detta så speciellt är gemenskapen och den härliga stämningen som råder under festivalen, säger Martin och fortsätter:
- Alla är trevliga, har mycket gemensamt och åker långa vägar för att se banden och träffa likasinnade.

Alla är trevliga, har mycket gemensamt och åker långa vägar för att se banden och träffa likasinnade

Alla är trevliga, har mycket gemensamt och åker långa vägar för att se banden och träffa likasinnade

Almenäs Källare har många års erfarenhet av att arrangera konserter. Martin, Jack och Staffan kände att de vore kul att satsa på ett större hårdrocksevenemang, dels för att det är något som saknats i Nässjö och dels för att många frågat efter det.

- Förra året gick första festivalen av stapeln och vi hade tolv band under två dagar, med skivförsäljare och hårdrocks DJ. Festivalen blev väldigt lyckad och vi lockade folk från Falun till Köpenhamn och alla önskade en fortsättning, berättar Martin.

Det kom ungefär 200 personer på premiären och i år räknar de med det dubbla.

-I år har vi satsat nästan dubbelt upp, bokat större akter och haft mer tid att fixa med festivalen för att göra den så bra som möjligt. Vi har redan sålt närmare hälften av alla biljetter, till bland annat Australien, Tyskland och Danmark, fortsätter Martin entusiastiskt.

Vi vill att det ska finnas
något för alla

Vi vill att det ska finnas något för alla

Trion har försökt att täcka in alla genrer inom hårdrocken så att alla olika stilar ska finnas representerade.

- Vi vill att det ska finnas något för alla, säger Staffan.

Festivalen kommer ha band som BULLET från Växjö som med sin AC/DC och ACCEPT liknande hårdrock har gjort sig ett stort namn. Andra band som kommer är WOLF från Örebro som är lördagens stora namn och som spelar på väldigt få festivaler i år. De har precis spelat in en ny skiva.

- Men det där lilla extra i år kommer att vara två band som gör sina första spelningar i Sverige på Noselake Metal Festivalen, säger Martin. Han fortsätter att berätta om fler band som Kryptos från Indien och NervoChaos från Brasilien.
- Detta bör man verkligen inte missa! säger Martin med ett brett leende.

Exempelbild

Festivalen innehåller inte enbart musik. Man kommer även att kunna köpa vinylskivor, CD, kassett och fanzines. Halva restaurangen fungerar som en mässlokal. På fredagen ligger fokus på kvällens spelningar men på lördagen drar festivalen igång redan kl 12 då det blir öppet hus med musik-quiz. Det blir även pizzabuffé inne på restaurangen och uteservering med hjälp av Grill House. Sist men inte minst får den som vågar och vill delta i festivalens chili-ätar-tävling!

- Nässjö har varit en musikstad men det känns som det legat vilande ett tag, säger Jack.
- Vi vill att festivalen ska dra igång intresset för musiken och inspirera andra till att starta egna band, fyller Martin i.

Trion ser fram emot årets festival som de hoppas blir en succé. Blir festivalen slutsåld finns det goda förhoppningar om att satsa även på ett tredje år.

- Men vi kommer försöka hålla det lagom stort för att behålla det intima och den härliga klubbspelnings-känslan, säger Martin.