Öppnar upp för en ny säsong

Solen skiner över Kulturgatan i Bodafors och det är bara ljuden från det pågående bygget som bryter den annars så fridfulla tystnaden. Lagom till sommarsäsongen öppnar den nya utställningslokalen där bland annat småländska pinnstolar visas upp.
Den nya utställningslokalen är den senaste anhalten på den spännande resa Leif Burman och Mikael Löfström påbörjade 2006. Det var då de startade stiftelsen Lehmanns verkstad. Syftet var att bevara Bodafors möbelhistoriska arv, inte minst arvet efter bildhuggare Julius Lehmann - ett arv som riskerade att skingras. Både Mikael och Leif är välkända namn i branschen, bland annat verksamma vid Carl Malmsten Furniture Studies vid Linköpings universitet.
-Det är helt och hållet möbelintresset som fick mig att engagera mig, det intresset har varit med sen barnsben, säger Mikael. Svenska Möbelfabrikerna har jag alltid känt till, det är ju något världsunikt, och det möbelhistoriska arkivet som finns här i Bodafors är också välkänt.
Det är helt och hållet möbelintresset som fick mig att engagera mig, det intresset har varit med sen barnsben
Sedan 2006 har verksamheten byggts upp undan för undan med hjälp av olika intressenter. Idag finns ett utställningsmagasin där en ny upplaga av designutställningen TRÄ ART med lokala, regionala och internationella verk visas varje år. Här finns också Lehmanns intarsiaverkstad, Villa Svea där familjen Lehmann bodde, en designbutik, en bokhandel och ett bageri med kafé.
- Vi insåg att det skulle bli svårt att driva detta från Stockholm, antingen fick någon annan göra det eller så fick vi göra verksamheten större. Det är precis det som hänt nu.
Vi insåg att det skulle bli svårt att driva detta från Stockholm, antingen fick någon annan göra det eller så fick vi göra verksamheten större. Det är precis det som hänt nu
Nu står den nya utställningslokalen strax klar; en fortsättning på den gamla magasinsbyggnaden. Utsidan är helt i plåt, insidan är ljus och enkel med ett stort fönster som ramar in utsikten över Villa Svea och Lehmanns verkstad. Den första utställningen blir en pinnstolsutställning, en del stolar kommer från den samling Föreningen Pinnstolen skänkt till kommunen, andra från Mats Palmquists samling och från andra håll.
- Här visar vi upp ett urval på sextio stolar, berättar Mikael. Det är nästan bara pinnstolar från Småland, jag tycker pinnstolen är en typisk småländsk symbol.
Det finns nya planer för Villa Svea också. Från och med 2019 ska huset under höst, vår och vinter vara ett ”Wood Art Residence”. Både unga och etablerade konstnärer och hantverkare ska kunna söka stipendium för att bo och arbeta i Villa Svea. Det femåriga projektet är finansierat av Kamprad-stiftelsen och sker i samarbete med Linköpings Universitet.
- Det blir en koppling mellan det gamla och framtiden, konstaterar Mikael.
Ambitionen att föra ett arv vidare är tydlig hos både Mikael och Leif. Kanske för att deras eget möbelintresse väcktes tidigt av goda förebilder. Båda berättar om släktningar och inte minst slöjdlärare som uppmuntrat och inspirerat. Ett sätt för dem att själva låta barn och unga upptäcka möbelkonsten är projektet ”Ung verkstad”:
- Verkstaden är öppen för unga människor som vill utvecklas, både de som bor här i närheten och återkommer regelbundet, och de som kommer på tillfälliga besök, berättar Leif.
Vad är då nästa anhalt på resan för dessa bägge eldsjälar?
- Drömmen vore att kunna rusta upp en stor byggnad som finns längre ned på gatan. Där skulle vi kunna ha hela pinnstolsutställningen permanent, komplettera med samlingen av 400 Bodaforsmöbler och möbelarkivet, och lägga Ung verkstad intill säger Leif.
- Kulturgatan skulle kunna bli centrum för pinnstolar i Sverige, säger Mikael.