Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

En flirt med det industriella arvet

Exempelbild

Temperaturen har krupit ner mot nollan de senaste dagarna. På järnrör och stänger utanför Nässjö Mekaniska syns snökristaller på metallen. Inne i verkstaden är det desto varmare. Här håller Fredde på att svetsa ihop rektangulära bitar av cortenplåt som ska bli till nya sittplatser i Nässjö city.

- Här ska vi montera trä så att man sitter skönt, säger Fredde och pekar på en av kuberna. Varje modul består av fyra kuber som går att montera ihop på en mängd olika sätt.

- Det är en simpel konstruktion men samtidigt smart då den går att variera på en mängd olika sätt, fortsätter Fredde.

Det ryker och sprakar när Fredde svetsar samman plåtbitarna. Glödhoppor rinner ner på golvet. Tillsammans med röken blir det som ett vackert fyrverkeri inne i verkstaden där bänkarna tar form. Varje del är 60 x 50 cm och har sex stycken hål borrade i sig. Plåtarna svetsas samman i 90 graders vinkel och bildar en kub med två öppna sidor.

Att bänkarna byggs i plåt och trä är en flirt med Nässjös industriella arv och passar bra in i stadsbilden samtidigt som konstruktionen gör det möjligt att fylla centrum med ännu mer grönska.

Det är en simpel konstruktion men samtidigt smart då den går att variera på en mängd olika sätt

Det är en simpel konstruktion men samtidigt smart då den går att variera på en mängd olika sätt

Projektet startade i stadskärneutvecklingen som är en samverkansgrupp mellan kommunen, fastighetsägare och näringslivet. Gruppen arbetar för att skapa en trivsam miljö i centrum där ett av uppdragen är att skapa mötesplatser. De nya bänkarna är multifunktionella moduler som kommer kunna användas som både sittplats, blomkruka eller till och med som en skylt om man vänder modulen vertikalt. I dagsläget byggs tre moduler som ska placeras ut på olika ställen i centrum.

-Just nu är plåten svart men den kommer snabbt att få en vacker roströd färg när vi ställer ut dem säger Fredde och placerar ännu en monterad kub tillsammans med de andra.

Just nu är plåten svart men den kommer snabbt att få en vacker roströd färg när vi ställer ut dem

Just nu är plåten svart men den kommer snabbt att få en vacker roströd färg när vi ställer ut dem