Under kriser likt spridningen av coronaviruset (covid-19) är det normalt att känna oro, ångest, eller rädsla. Om du är orolig för din egen eller någon annans hälsa och livssituation finns det möjlighet att få stöd från olika instanser. Här är några tips på vart du kan vända dig i olika situationer.
Barn och ungdomar
Vad du kan göra om du känner oro, ångest eller rädsla
Om du vill prata med någon om din hälsa kan du kontakta kurator eller skolsköterska på din skola.
Elevhälsa, Nässjö kommun
Om du är i behov av rådgivning kring din hälsa kan du ringa till 1177 som har öppet dygnet runt. På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om hälsa och vård samt mer information om deras e-tjänster.
Psykisk hälsa, 1177 Vårdguiden Jönköpings län
Ungdomsmottagningen på nätet (UMO) är till för alla mellan 13 och 25 år. På UMO kan du läsa och få svar på frågor om hälsa och relationer. Ungdomsmottagningarna i Jönköpings län har en gemensam app som är tillgänglig för dig mellan 13 år och 21 år (fram till dagen du fyller 22 år). I appen kan du få kontakt med en kurator, psykolog, barnmorska eller specialistsjuksköterska.
Ungdomsmottagningen Jönköpings län online, UMO
BRIS erbjuder stöd till barn och unga upp till 18 år. Där kan du chatta, ringa eller mejla och du får prata om saker som oroar dig oavsett om de är stora eller små. De som svarar är kuratorer som är utbildade i att ge råd och stöd till människor som har det svårt på något sätt.
Ring, mejla eller chatta med BRIS, BRIS
Rädda barnen har samlat råd till dig som känner sig orolig på grund av coronaviruset (covid-19). De har också en app för barn och ungdomar som lider av stark oro, ångest, stress eller sömnsvårigheter. Appen finns på fem språk och är till för dig som behöver hjälp att hantera dessa starka känslor.
Corona sätter världen på paus. Barns behov pausar inte., Rädda barnen
Vad du kan göra om det är jobbigt hemma
På Rädda barnens webbplats har de samlat råd till dig som har det jobbigt hemma just nu.
Till barn och ungdomar som har det jobbigt hemma just nu, Rädda barnen
Om du är 13-19 år och har en förälder som missbrukar, mår psykiskt dåligt, eller utövar psykiskt eller fysiskt våld mot dig eller någon annan i din familj kan du kontakta organisationen Maskrosbarn. Du kan bland annat chatta med någon av deras volontärer som också har erfarenhet av att växa upp med en förälder med missbruk eller som mår psykiskt dåligt. På grund av coronaviruset (covid-19) har de just nu utökade öppettider för chatten.
Maskrosbarn
Vad du kan göra om din förälder utövar våld mot dig eller någon annan i din familj
Om du eller någon annan i din familj utsätts för våld hemma är det viktigt att du anmäler detta till kommunens relationsvåldsteam.
Stöd vid våld i nära relationer, Nässjö kommun
Om situationen är akut ska du ringa till nödnumret 112.
112, SOS alarm
Vuxna
Prata om coronaviruset (covid-19) med ett barn
På BRIS webbplats har de samlat tips på hur du kan prata om coronaviruset (covid-19) med barn.
Att prata med barn om Corona-viruset, BRIS
Rädda barnen har samlat råd på sin webbplats om hur du kan prata om coronaviruset (covid-19) med ett barn.
Så pratar du med barn om coronaviruset, Rädda barnen
Vad du kan göra om ditt barn eller ett barn i din närhet mår dåligt
Den ideella organisationen Mind jobbar för att stärka och sprida kunskap om psykisk hälsa. De har en föräldralinje som du kan ringa på om du är orolig för ditt eget barn eller ett barn i din närhet.
Föräldralinjen, Mind
BRIS erbjuder stöd och råd till föräldrar eller vuxna som har ett barn i sin närhet som mår dåligt.
BRIS stöd för vuxna om barn, BRIS
Du kan också kontakta elevhälsan på barnets skola för att få hjälp och kontakt med kurator eller sjuksköterska.
Elevhälsa, Nässjö kommun
Vad du kan göra om du misstänker att ett barn far illa
Om du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa bör du göra en orosanmälan till Socialförvaltningen. Som privatperson kan du vara anonym när du gör en orosanmälan.
Anmäl oro för barn och unga, Nässjö kommun
Vad du kan göra om du känner oro, ångest eller rädsla
Om du är i behov av rådgivning kring din hälsa kan du ringa till 1177 som har öppet dygnet runt. På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om hälsa och vård samt mer information om deras e-tjänster.
Psykisk hälsa, 1177 Vårdguiden Jönköpings län
Om du har generella frågor kring coronaviruset (covid-19) kan du ringa till 113 13 som är det nationella informationsnumret.
113 13 det nationella informationsnumret, SOS alarm
Om du är orolig för någon i din närhet eller dig själv och behöver prata med någon om tankar kring coronaviruset (covid-19) kan du ringa till Röda korsets stödtelefon. De som svarar har utbildning i psykologisk första hjälpen och följer löpande utvecklingen av coronaviruset (covid-19).
Röda korsets stödtelefon under coronakrisen, Svenska röda korset
Stöd till dig över 65 år
Om du är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt eller längtar efter att prata med någon kan du ringa till Äldrelinjen. Linjen drivs av den ideella organisationen Mind som jobbar för att stärka och sprida kunskap om psykisk hälsa. De som svarar är utbildade volontärer. Just nu har de extra öppettider för att finnas tillgängliga för de äldre som uppmanas att stanna hemma.
Äldrelinjen, Mind
Vad du kan göra om du misstänker att någon vill avsluta sitt liv
Om situationen är akut och någon hotar att ta sitt liv ska du ringa nödnumret 112.
112, SOS alarm
Suicide Zero sprider kunskap och utbildar om suicidprevention. På deras webbplats kan du läsa mer om hur du kan hjälpa och samtala med någon som mår dåligt.
Samtala om självmord, Suicide Zero
Mind har en självmordslinje som är till för att ge stöd till någon som har tankar om att avsluta sitt liv eller är närstående till någon med sådana tankar.
Självmordslinjen - Vi finns här, vi lyssnar, Mind
Vad du kan göra om du inte känner dig trygg hemma
Om du blir utsatt för våld i hemmet bör du kontakta kommunensvåldrelationsteam som kan ge dig stöd.
Stöd vid våld i nära relationer, Nässjö kommun
Du kan också ringa till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen om du eller någon i din närhet utsätts eller har utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Linjen är öppen dygnet runt, samtalet kostar ingenting och syns inte på räkningen.
Att vara utsatt, Kvinnofridslinjen