Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt undersköterskan Malin

Malin Frank började arbeta som extrapersonal på Ingsbergsgården redan då hon var 16 år. Hon är idag, 17 år senare, anställd på heltid som undersköterska och trivs väldigt bra med sitt yrkesval. ”Man lär sig alltid något nytt under arbetstiden”

Vilka arbetsuppgifter har du som undersköterska?

Under våra arbetsdagar tar vi hand om äldre demenssjuka. Arbetspasset börjar runt klockan sju på morgonen med frukost och planering innan pensionärerna väcks. Dagarna kan se väldigt olika ut men går i grund och botten ut på att vi aktiverar oss med pensionärerna, antingen i större eller mindre grupper. Vi samarbetar väldigt nära med sjuksköterskor, våra chefer och även med rehabpersonalen. Förutom gruppboendet har vi även dagtidsverksamhet och korttidsboenden där fokus ligger på brukaren.

Vad är det bästa med arbetet?

Det är ett väldigt glädjefyllt arbete, vilket jag tycker är det absolut bästa. Vi har stor arbetsglädje i gruppen och tack vare det känner man verkligen att man kan sprida glädje till pensionärerna. Dessutom få man så mycket glädje tillbaka från dem. Det är också ett väldigt inspirerande och humoristiskt arbete. Enkelt sagt är det verkligen roligt att gå till jobbet eftersom ingen dag är den andra lik. Man lär sig alltid något nytt under arbetstiden.

Hur kommer det sig att du blev undersköterska?

Allt började med att jag arbetade extra på Ingsbergsgården och började gilla arbetet väldigt mycket. Något som inspirerade mig var hur en äldre människa kunde ge så mycket glädje till mig som undersköterska. Dessutom fick jag ett lyft på arbetsplatsen när jag kände mig behövd av andra och upplevde glädjen man får tillbaka. Kort sagt är mötet mellan olika människor något helt fantastiskt. Förutom detta finns det bra möjligheter till att utvecklas. Jag utvecklas genom att jag får träffa alla dessa olika människor med olika målsättningar och med olika problematik.

Vad är det bästa med att jobba på Nässjö kommun?

Dels tycker jag att Nässjö är en fantastiskt fin och lagom stor stad, den är inte för liten och inte för stor. Jag tycker även om gemenskapen mellan kollegorna. Nässjö kommun som arbetsgivare är väldigt bra eftersom de har lyft upp demensvården under de senaste åren. Jag tror de har sett att behovet ökar vilket har lett till att det satsas mycket på demensvården tack vara kommunen och många eldsjälar, som sjuksköterskor och chefer.

Hur bör man vara för att jobba som undersköterska?

Man bör vara lyhörd, flexibel och ha en del viktiga grundkunskaper. En viktig punkt är att man bör ha förståelse för hur det är att jobba tillsammans med demenssjuka personer och man bör även ha vilja och kunskap att klara av både bättre och sämre dagar. Jag tycker verkligen de som är nyfikna ska testa yrket, man vet ju aldrig om det passar en förrän man har testat. Tips är att läsa på en del på nätet, det är mycket fokus på demenssjukvård i dagens flöden. När de nyanställda kommer till oss får de gå några webbutbildningar, vilket även det är en möjlighet att läsa på mer om området.

Fakta:

Namn: Malin Frank
Ålder: 33
Bor: Nässjö
Yrke: Undersköterska på korttidsboende för demenssjuka
Arbetsplats: Ingsbergsgården i Nässjö
Utbildning: Barn-och fritid på gymnasiet, kompletterade med lite vård och omsorg, läste upp det efteråt och är nu utbildad undersköterska. Läser i nuläget till specialistundersköterska i Tranås på distans.
Arbetat i kommunen: 17 år
Intressen: Umgås mycket med mina barn och mina vänner. Tycker även om att motionera, syssla med inredning och resa.
Tre ord som beskriver yrket: Glädje, inspiration och personlig utveckling


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.