Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt specialistundersköterskan Malin

Malin Frank började arbeta som extrapersonal på Ingsbergsgården redan då hon var 16 år. Hon blev senare anställd som undersköterska och har därefter utbildat sig till specialistundersköterska. Hon trivs väldigt bra med sitt yrkesval. ”Dagarna är väldigt omväxlande och stundtals utmanande”.

Vilka arbetsuppgifter har du som specialistundersköterska?

Efter att ha utbildat sig till specialistundersköterska arbetar Malin idag som metodhandledare och är bland annat ute i verksamheten och kompetensförsörjer medarbetare inom äldreomsorgen. Som specialistundersköterska handleder Malin även personal kring individer med beteendeproblematik, genomför existentiella samtalscirklar, har uppsökande verksamhet, ger stöd till anhöriga till personer med demenssjukdom och arbetar nära kommunens kognitiva resursteam.

Vad är det bästa med arbetet?

Att arbeta inom äldreomsorgen är mycket givande, mötet med en annan människa skapar samhörighet oavsett om det handlar om medarbetare, en anhörig eller en äldre person. Att få vara med och skapa och känna samhörighet med en annan människa ger en fantastisk energi, den energi som ibland behövs när man stöter på situationer eller beteenden som utmanar. Arbetet i sig är mycket inspirerande och humoristiskt vilket passar mig ypperligt. En självklarhet att utgå ifrån är individens behov i centrum, detta oavsett om du är en äldre person med eller utan kognitiv svikt, bakgrund eller sjukdomsbild. Vi ska ta hänsyn och arbeta utifrån alla människors lika värde. Dagarna är väldigt omväxlande och stundtals utmanade, vilket passar mig perfekt.

Hur kommer det sig att du blev undersköterska?

Allt började med att jag arbetade extra på Ingsbergsgården och började gilla arbetet väldigt mycket. Något som inspirerade mig var hur en äldre människa kunde ge så mycket glädje till mig som undersköterska. Dessutom fick jag ett lyft på arbetsplatsen när jag kände mig behövd av andra och upplevde glädjen man får tillbaka. Kort sagt är mötet mellan olika människor något helt fantastiskt. Förutom detta finns det bra möjligheter till att utvecklas. Jag utvecklas genom att jag får träffa alla dessa olika människor med olika målsättningar och med olika problematik.

Vad är det bästa med att jobba på Nässjö kommun?

Dels tycker jag att Nässjö är en fantastiskt fin och lagom stor stad, den är inte för liten och inte för stor. Jag tycker även om gemenskapen mellan kollegorna. Nässjö kommun som arbetsgivare är väldigt bra eftersom de har lyft upp demensvården under de senaste åren. Jag tror de har sett att behovet ökar vilket har lett till att det satsas mycket på demensvården tack vara kommunen och många eldsjälar, som sjuksköterskor och chefer.

Hur bör man vara för att jobba som specialistundersköterska?

Man bör vara lyhörd, flexibel och ha en del viktiga grundkunskaper. En viktig punkt är att man bör ha förståelse för hur det är att jobba tillsammans med demenssjuka personer och man bör även ha vilja och kunskap att klara av både bättre och sämre dagar. Jag tycker verkligen de som är nyfikna ska testa yrket, man vet ju aldrig om det passar en förrän man har testat. Tips är att läsa på en del på nätet, det är mycket fokus på demenssjukvård i dagens flöden. När de nyanställda kommer till oss får de gå några webbutbildningar, vilket även det är en möjlighet att läsa på mer om området.

Fakta:

Namn: Malin Frank
Bor: Nässjö
Yrke: Specialistundersköterska inom demens/ Metodhandledare inom äldreomsorgen
Arbetsplats: Nässjö kommun
Utbildning: Barn-och fritid på gymnasiet, kompletterade med lite vård och omsorg, läste upp det efteråt och utbildade sig sedan till undersköterska. Malin har senare läst till specialistundersköterska i Tranås på distans.
Intressen: Umgås mycket med min familj och mina vänner. Tycker även om att träna, vara ute i naturen, resa och uppleva nya platser.
Tre ord som beskriver yrket: Glädje, inspiration och personlig utveckling.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.