Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt läraren Stefan

Stefan Ericsson är utbildad till fritidspedagog, SO-lärare och idrottslärare. Sedan 2002 är han anställd på Norråsaskolan där han varvar lektioner i vanliga klassrum med idrottslektioner i sporthallen. "Det är ett väldigt varierande yrke".

Hur skulle du beskriva ditt yrke och din väg hit?

Jag är utbildad till fritidspedagog och började först arbeta som detta. Efter några år i både Nässjö kommun och Vetlanda kommun bestämde jag mig för att läsa till några ämnen för att bli lärare. Både SO och idrott har jag läst i Växjö. Efter studierna hamnade jag här på Norråsaskolan där jag arbetar som förstelärare.

Jag är först och främst idrottslärare, vilket är ett otroligt varierande yrke. Vi får själva välja hur vi ska lägga upp våra lektioner. Är det fint väder gör vi oftast något ute och är det sämre väder har vi tillgång till både Norråsaskolans idrottshall och sporthallen några meter bort. Förutom att hålla i lektioner inom SO och Idrott får jag även gå på en del möten och uppleva mycket elevkontakt under dagarna.

Vad är det bästa med arbetet och Nässjö som arbetsplats?

Dels är elevkontakten det allra bästa med arbetet. Som lärare handlar mycket om att man bemöter eleverna, både i korridorerna och under pågående lektioner. Glada och positiva elever är det som är det bästa med arbetet.

Jag tycker även att kollegorna är väldigt viktiga. Bra kollegor gör att man trivs på arbetet och bra kollegor gör också att man klarar sig igenom lite tyngre perioder. Man har alltid någon man kan vända sig till och bolla tankar med, vilket jag tycker är viktigt.

Det bästa med Nässjö som arbetsplats är närheten till allt. Vi har till exempel bara några meter till sporthallen från skolans lokaler, nära till bowlinghallen och relativt nära till ishallen. Det är väldigt smidigt för mig som idrottslärare och vi har många olika möjligheter till varierade lektioner. Vi har även turen att ha nära till skogen som finns runtom staden.

Hur tycker du man utvecklas i yrkesrollen?

Det finns många olika sätt att utvecklas, både som idrottslärare och SO-lärare. Jag har till exempel fått förmånen att ta hand om pulsträningen på skolan vilket är en ny satsning på ungdomarna. Vi har börjat ha tre tillfällen, varje pass en halvtimme långt, där eleverna får pulsträna. Detta projekt är för att ungdomarna ska få ett bättre välmående, få bättre koncentration och kunna prestera bättre både i skolan och till vardags. Att få vara en del av denna utveckling är väldigt roligt. När man ser någon fortsätta motionera efter de tre åren de har gått här så blir man lycklig som lärare. Vi får även möjligheter av Nässjö kommun att utvecklas i våra yrkesroller. Jag har fått kompetensutveckling och har under mina år här gått en del utbildningar så att jag som lärare utvecklas.

Hur bör man vara för att jobba som lärare?

Som lärare är förmodligen det sociala samspelet det viktigaste. Man måste kunna vara öppen och ha tålamod med eleverna. Det är ungdomar vi arbetar med och det kan i vissa lägen vara utmanande att lära ut till dem. Man får heller inte vara rädd för att testa nya saker, ändra planeringar eller ändra i gruppindelningar. Flexibilitet är en bra egenskap att ha om du ska vara lärare. Det kan vara svårt till en början men deman lär sig efter ett tag.

Fakta:

Namn: Stefan Ericsson
Ålder: 50
Yrke: SO- och idrottslärare
Arbetsplats: Norråsaskolan i Nässjö
Bor: Bor i Nässjö och växte upp i Malmbäck
Utbildning: Fritidspedagog, SO-lärare åk 4-9 och idrottslärare åk 4-9
Intressen: Jag umgås mycket med min familj. Har fyra döttrar som alla idrottar på olika sätt och jag ställer gärna upp när det behövs.
Arbetat i kommunen: Sedan 1999, arbetat på Norråsaskolan sedan 2002
Tre ord som beskriver yrket: Glädje, Motion, Trivsel

Kontakt

Expandera Minimera

Barn- och utbildningsförvaltningen
0380 -51 72 20
bukontoret@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.