Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt högskolestudenten Daniel

Daniel Samuelsson går på Jönköping University. Under sina studier har han kommit i kontakt med kommunen via sina praktikplatser Brinellgymnasiet och Norråsaskolan. ”Det är på praktiken jag lär mig mest"

Vad har du för koppling till Nässjö kommun?

När man läser till lärare har man en hel del praktik inkluderat i studierna. Bara det senaste året har jag varit på praktik under två perioder, båda på fem veckor var. Eftersom att jag bor i Nässjö och eftersom att Nässjö kommun samarbetar med Jönköping University, lyckades jag få en praktikplats här i stan. Jag har även hoppat in som vikarie ibland via vikarieförmedlingen och har nyligen fått en deltidstjänst på Norråsaskolan som jag ska kombinera med studierna.

Hur ser en typisk praktikdag ut?

Jag börjar samtidigt som min handledare och mina kollegor, runt klockan halv åtta. Efter det går dagen ut på att ha olika sorters lektioner beroende på vilken lärare jag är och praktiserar hos. Jag får också hålla i mina egna lektioner ibland eftersom att det ingår i min praktik. Under mina praktikperioder har jag varit allt från engelskalärare på Brinellgymnasiet till historielärare på Norråsaskolan. Utöver tiden som läggs på skolan är det också en hel del planering inför lektioner som behöver göras. Jag som praktikant får testa på att planera några lektioner för att sedan hålla dem inför helklass, vilket är riktigt roligt.

Varför läser du till lärare?

Jag vill bli lärare eftersom att jag tycker om att arbeta med människor och att vara social, samtidigt som att det är roligt att få leda en grupp och skapa ordning och reda. Jag valde att läsa i Jönköping eftersom att de hade utbildningen som jag sökte efter. Att högskolan dessutom ligger väldigt nära Nässjö gör det smidigt att studera och bo kvar i min hemstad. Det är bara cirka en halvtimmes tågresa till Jönköping och väl där gångavstånd från stationen till högskolan, vilket gör pendlingsmöjligheterna väldigt bra.

Hur blev du bemött på praktikplatsen?

Jag blev omfamnad med stora armar på båda mina praktikplatser. De fick mig att känna mig välkommen redan från start. Jag märker också att det uppskattade mig som praktikant, att jag fick komma ut och lära mig av dem för att sedan bli en framtida kollega.

Vad tyckte du var det bästa med praktiken?

Det bästa med praktiken var att jag fick träffa såna härliga elever. Jag blev riktigt glad när jag fick se att jag lyckades lära eleverna något. Detta är inte något jag skulle få uppleva om jag bara satt vid skolbänken. Jag skulle också säga att kollegorna var det bästa med praktiken. Deras goda gemenskap fick mig att trivas på praktikplatsen.

Hur skulle du säga att du utvecklades under praktiktiden?

Jag tycker att det är väl ute på praktikplatsen jag utvecklas och lär mig allra mest. Dels är det en bra inblick i arbetslivet och vi som studenter får en förståelse för hur våra arbetsdagar kommer att kunna se ut. Eftersom utbildningen är väldigt lång tycker jag det är viktigt att vi får testa på arbetslivet för att se om det passar oss. Dels tycker jag att det är bra erfarenhet av att komma ut på praktik. Att få testa på att lära andra gör att jag lär mig mer som lärarstudent, till skillnad om jag hade suttit vid skolbänken hela studieperioden. Jag får en bättre uppfattning av vad jag bör lära ut till eleverna och hur de lär sig som bäst.

Vad tycker du krävs för att läsa ämneslärare på högskolan?

Det krävs mycket tålamod av en student för att klara av utbildningen. Det är en lång utbildning, pågår i fem år, och det kan kännas segt längst vägen med uppsatser, tentor och föreläsningar. Trots detta går tiden otroligt fort; fem år går fortare än man kan tänka sig. Det krävs även en del självdisciplin. På just min utbildning är det inte speciellt mycket lektionstid som spenderas i klassrum. Du får på egen hand lösa uppgifter och läsa på kring olika områden. Då gäller det att du är tillräckligt motiverad för att självständigt sätta dig och studera.

Kontakt

Expandera Minimera

Barn- och utbildningsförvaltningen
0380 -51 72 20
bukontoret@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.