Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt chefen Angelica

Angelica Florin arbetar som enhetschef på socialförvaltningen i Nässjö. Hon är utbildad till socionom, har arbetat som detta sedan 2000 och blev chef år 2012. Hon trivs väldigt bra på arbetsplatsen "Det är ett helt fantastiskt arbete".

Hur skulle du beskriva en arbetsdag?

- Jag har många möten inbokade där jag träffar medarbetare och samarbetspartners, både internt och externt. Det är sällan jag inte har något inbokat. Jag har ett verksamhetsnära fokus. Inom socialtjänsten är det svårt att vara enhetschef utan att förstå handläggning, lagstiftning och vad medarbetarna måste göra. Som chef behöver jag vara inblandad i delegationsordningen och de besluten som tas.

Varför började du arbeta inom socialförvaltningen i Nässjö?

- Jag arbetade i Aneby mina första fyra år och fick då en förfrågan om jag var intresserad av att arbeta i Nässjö. Efter att ha varit involverad i ett krisarbete i Nässjö uppfattade jag kommunens arbete som välfungerande och det var då jag bestämde mig för att söka tjänst i Nässjö. Jag började arbeta som socialsekreterare 2004 och 2012 fick jag tjänst som enhetschef.

- Jag blev intresserad av socionomyrket när jag var 18-19 år gammal och hjälpte till att leda konfirmandgrupper. Jag märkte då att jag tyckte om att arbeta med dem som inte riktigt höll sig inom ramarna. Först var jag inställd på att jag ville få jobb inom behandlingshem men bestämde mig istället för att söka jobb inom kommunal socialtjänst. Det är ett helt fantastiskt arbete och, enligt mig, det bästa yrket som finns.

Vad är det bästa med Nässjö stad och Nässjö som arbetsgivare?

- Jag har alltid, även innan jag började arbeta i Nässjö, gillat staden. Nässjö är inte så bundet till strukturer på hur man ska se ut och vara, jag har alltid tänkt att ”man får vara som man är” i Nässjö. När det gäller Nässjö kommun som arbetsgivare tycker jag det är bra arbetsmiljöpolitik liksom medveten lönepolitik. Arbetsplatsen har även låtit mig utvecklas i min yrkesroll. Jag har fått växa utifrån vem jag är och de styrkor jag har och det tycker jag är otroligt bra.

Vad är det bästa med att vara chef?

- Det bästa med att vara chef är att det är puls och stimulerande på arbetsplatsen. Att man får träffa så mycket olika människor är också något jag värderar högt. Något annat som är väldigt bra med arbetet är kollegorna. Jag tror inte att jag skulle arbeta med det jag gör nu om jag inte hade så otroligt bra kollegor, både i de två ledningsgrupperna jag ingår i och de anställda som finns på arbetsplatsen.

Hur bör man vara som chef?

- Som chef måste du vara medveten om vem du är som person, vilka personligheter du möter och vad som är deras behov. Det krävs en god självkännedom, en förståelse för omvärlden, förändringar och andras beteenden. Förutom detta måste du tycka om att fatta beslut oavsett om de är obehagliga eller behagliga. En god analytisk förmåga och en förmåga att kunna sortera ut det viktigaste är också något som behövs. Slutligen bör du vara lyhörd och nyfiken, öppen för frågor och insatt i verksamheten.

Finns det möjligheter till jobb som chef efter avslutad utbildning?

- Det kommer bli en utmaning för oss inom offentlig sektor att rekrytera inom de kommande åren och det finns flera olika yrkesgrupper där vi behöver anställa fler, exempelvis socionomer. Det är inte enkelt att rekrytera chefer. Just min yrkesroll är dock något som inte borde bli ett förstagångsjobb. Anledningen till detta är att det kräver så mycket av anställda att det finns en risk för att det sliter för hårt och för fort. Om man är erfaren så finns det goda chanser till liknande yrkesroller. Jag tror att det finns andra chefspositioner som kan fungera som ett förstagångsjobb, så det finns alltid möjligheter beroende på vad man har med sig för övrig erfarenhet.

Fakta:

Namn: Angelica Florin
Yrke: Enhetschef för barn-och ungdom
Arbetsplats: Socialförvaltningen i Nässjö
Ålder: 42
Bor: Bor idag i Jönköping men växte upp i Aneby. Har flyttat mycket och har
rest både utomlands och i Sverige.
Utbildning: Utbildades till socionom i Östersund
Intressen: Spelar fiol i kammarorkester, tycker i övrigt om att umgås med familj
och vänner och ta det lugnt
Arbetat i kommunen: I 14,5 år
Tre ord som beskriver yrket: Tempo, omfattning, mod


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.