Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Frågor och svar för feriepraktikanten

Får man lön, vad är en tidrapport och vad finns det för praktikplatser? Här finns svaren på många frågor som vanligtvis dyker upp innan eller efter att du ansökt om en feriepraktikplats.

Frågor innan- eller när du precis skickat in din ansökan

Till skillnad från sommarvikarier ersätter inte du som feriepraktikant ordinarie personal. Du som feriepraktikant kommer att ha en handledare på arbetsplatsen. Syftet är att du ska lära dig yrket och samtidigt tillföra det där lilla extra på arbetsplatsen. Det kan handla om att läsa högt ur tidningen på äldreboende eller måla ett staket på en förskola.

Om ditt namn lottas fram, matchar vi dig mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden som du har valt. Detsamma gäller den period du valt att du vill arbeta samt den ort/kransort du kan tänka dig resa till. Exempelvis, har du valt att du kan arbeta inom alla arbetsområden under period 2 och inom Anneberg och Nässjö tätort så är det inom dessa kriterium som du kommer matchas.

Nej, ansökningstiden är mellan 1–31 mars.

Frågor när du blivit tilldelad en praktikplats

Ja! Vi kommer ha två tillfällen under 2024 där du som fått tilldelad plats som feriepraktikant kan komma och visa upp ditt belastningsregister, få hjälp med att fylla i blanketter och ställa frågor till oss som samordnar feriepraktiken i kommunen. Observera att tillfälllerna är drop-in, så du kan komma när som under de två timmarna.

Tillfällen 2024:
29 april 15:00-17:00
29 maj 15:00-17:00

Du hittar oss i entrén på medborgarkontoret i centrala Nässjö, Rådhusgatan 28.

Du kan alltid även lämna in blanketter och intyg innan eller efter informationsträffarna genom att använda feriepraktikbrevlådan eller skicka det till oss via posten. Du hittar mer information längre ner på sidan och i ditt antagningsbesked.

Nej, platserna lottas ut och det är inte alla som alltid får erbjudande om en plats. Lediga platser kommer lottas ut till de praktikanter som ännu inte erbjudits en plats. Du kommer endast att erbjudas en plats. Har du tackat nej till erbjuden praktikplats så kommer du inte att erbjudas en ny plats

Du som fått feriepraktik har fått ett mejl med information om din arbetsplats och kontaktuppgifter till din handledare. Ta kontakt med din handledare i god tid innan din praktik. Din handledare kommer att kunna svara på de praktiska frågorna kopplat till arbetsplatsen.

Arbetsuppgifterna kan skilja sig mellan verksamheterna. Det kan handla om att läsa högt ur tidningen på äldreboende eller måla ett staket på en förskola. Längst ner på sidan kan du läsa mer om vanligt förekommande arbetsuppgifter på de olika feriepraktikplatserna i Nässjö kommun. Din handledare kommer att berätta mer konkret om vad du ska få göra.

Du kommer jobba 3 veckor, 6 timmar per dag och max 90 timmar totalt.

Nej, infaller en röd dag på en av dina arbetsdagar så jobbar du inte denna dag. I samråd med din praktikplats och handledare så är det dock okej att arbeta in förlorade timmar under andra dagar. Exempelvis att du arbetar 7 timmar ett par dagar istället för 6 timmar. Du får dock aldrig arbeta mer än vad lagen säger. För ungdomar minst fyllda 16 år innevarande år får man enligt lag inte arbeta mer än 8 timmar per dag.

Behöver du extra anpassning på grund av allergi, funktionsvariation eller annat? Då behöver du uppge det i din ansökan och beskriv noggrant vad vi behöver veta för att det fungera så bra som möjligt. Att fylla i detta gör INTE att du får sämre förutsättningar för att få en praktikplats än någon annan.

Du beställer det hos polisen. Registret får du sedan hem i din brevlåda med posten. Detta brev ska uppvisas/skickas till oss på HR. Om du arbetar i en verksamhet där register behövs så får du inte lov att starta din praktik utan att vi sett detta register. Har du fått feriepraktik på en förskola, skola eller om du på något annat sätt kommer att arbeta med barn behöver du uppvisa belastningsregister. Läs mer på polisens webbplats,
Belastningsregistret - begär utdrag, Polismyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor om lön, ersättning och skatt

Om du fullgör din praktiktid får du en ersättning på 5 400 kronor (innan skatteavdrag), det vill säga 60 kronor i timmen. Ersättningen betalas ut efter avslutad feriepraktik. För att få ersättning måste du skicka in en tidrapport, adressen hittar du längre ner. Både du och din handledare måste skriva under rapporten. Glöm inte anmäla bankkonto till Swedbank!

Om du har fyllt 16 år har du rätt att förfoga över din egen lön. Nässjö kommun samarbetar med Swedbank. Har du sedan tidigare ett konto på Swedbank dit du fått lön från oss kommer pengarna att betalas ut till det. Har du inte fått lön tidigare från oss eller har en annan bank behöver du antingen anmäla ditt bankkonto till Swedbank eller anmäla din andra banks konto. Har du inget bankkonto när det är dags för löneutbetalning så kommer du få en utbetalningsavi som du får gå ner till banken med. Du kan läsa mer om kontoanmälan på Swedbanks hemsida,
Kontoregister – anmälan online, Swedbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Efter avslutad praktik utbetals lönen den 27:de efterföljande månad. Vi kan inte ändra detta.

Om du blir sjuk meddelar du detta till din handledare eller arbetsplats innan arbetsdagen börjar. Du fyller även i sjukfrånvaron i din tidrapport. För den tid du är frånvarande betalas ingen ersättning. I samråd med din handledare och arbetsplatsen kan du ha möjlighet att få jobba in vissa timmar. Du kan jobba max 90h.

Tidrapporten är det dokument du med din handledare fyller i och sedan skickar till HR-avdelningen efter avslutad praktik. Dokumentet ska signeras av både feriepraktikant och handledare för att vara giltigt. Utan detta dokument kan vi inte betala ut din lön.
Tidrapport feriepraktikant, för utskrift Pdf, 212.8 kB.

Om du tjänar under 24 238 kronor under 2024 behöver du inte betala någon skatt. För att inte behöva betala skatt måste du skicka eller skanna in blanketten för ”intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” till kommunens HR-avdelning, adresserna ser du nedan. Du hittar årets blankett och mer information på Skatteverkets hemsida,
Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434), Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du lämnar blanketterna i vår feriepraktikbrevlåda som du hittar i entrén på medborgarkontoret i centrala Nässjö. Adressen är Rådhusgatan 28. Brevlådan finns innanför dörrarna och kan endast kommas åt under ordinarie öppettider. Du kan även uppvisa belastningregister och lämna in blankett för skatteavdrag under någon av våra drop-in tillfällen. Information om dessa hittar du under "Kommer ni har informationsträffar eller uppsamlingstillfällen?".

Har du ingen möjlighet att ta dig dit så kan du skicka det med posten.

Nässjö kommun -HR-avdelningen
Feriepraktik
571 80 Nässjö

feriepraktik@nassjo.se

Du lämnar tidrapporten i vår feriepraktikbrevlåda som du hittar i entrén på medborgarkontoret i centrala Nässjö. Adressen är Rådhusgatan 28. Brevlådan finns innanför dörrarna och kan endast kommas åt under ordinarie öppettider.

Har du ingen möjlighet att ta dig dit så kan du skicka det med posten.

Nässjö kommun -HR-avdelningen
Feriepraktik
571 80 Nässjö

feriepraktik@nassjo.se

Fler frågor..

Nej, när du ansöker om feriepraktikplats så planerar verksamheten för att du fullgör dina tre veckor. Därför är det krav på att du är tillgänglig alla veckor.

Du kan få ett intyg. Din handledare är den som fyller i intyget.

Nej, hur du tar dig till praktikplatsen är upp till dig. Vi står inte för några busskort eller transporter. När du ansöker om feriepraktik fyller du själv i vilka områden du har möjlighet att ta dig till och jobba i. Det är därför viktigt att du endast fyller i områden du själv kan transportera dig till och från. Annars är risken att du blir erbjuden en plats som du senare måste tacka nej till.

Ja, det kan du. Men under praktiktiden är det fullt fokus på uppgifterna. Undvik att sitta med din mobiltelefon. Utifrån sekretessen får man inte, vare sig som anställd eller praktikant, ha bilder på eller information om barn/elever/brukare i sin privata telefon.

Av hänsyn till kollegor, elever och brukare ska starka parfymer undvikas.

Om de olika feriepraktikplatserna

Beroende på verksamhet kan arbetsuppgifterna variera. Det är din handledare som kan ge dig information om vad du kommer få arbeta med mer praktiskt. I din ansökan till feriepraktiken kan du ange vad du helst hade velat ha praktik inom. Kategorierna kan variera från allt mellan skolverksamhet och vaktmästeri till dans, teater och musik eller lägerverksamhet. Nedan hittar du beskrivningar av ett par vanliga kommunala verksamheter där vi erbjuder feriepraktik.

Förskollärare med tre barn som tillsammans bygger med lego på ett bord.Förstora bilden

Klicka för att zooma bilden

En feriepraktik inom förskola, skola eller fritidsverksamhet ger dig erfarenhet av att arbeta med barn. Du kan exempelvis få komma att leka, läsa och bygga med barnen men kan även få vara behjälplig vid måltider och städning. Beroende på när din feriepraktik är så kan det vara mer eller mindre barn på plats inom verksamheten och arbetsuppgifterna anpassas därefter. I en period när det är mindre barn på plats inom verksamheten så kanske du får hjälpa till med att torka av leksaker, stolar eller vara behjälplig på andra vis beroende på verksamhetens behov. Arbete inom förskola och fritidsverksamhet sker såväl inomhus som utomhus.

Bild på skollokalFörstora bilden

Klicka för att zooma bilden

Inom lokalvård och städ så får du erfarenhet av att rengöra ytor eller möbler inom offentlig verksamhet. Det innebär att du följer lokalvården på en kommunal verksamhet, exempelvis en förskola eller skola, ett kontor eller andra lokaler som behöver städas. Du kommer sannolikt få hjälpa till att rengöra bänkar/stolar och skåp, städa trappor och klassrum, putsa glasrutor och hjälpa till i tvätteri. Andra arbetsuppgifter kan exempelvis inkludera lättare målning, möblering eller flytthjälp.

Tre personer som lagar mat i ett storkök. På bordet i förgrunden ligger det en uppslagen pärm.Förstora bilden

Klicka för att zooma bilden

En feriepraktik inom matsal/kök ger dig erfarenhet av att arbeta med mathantering. Hygienen i köken är extra viktig och det kan därför bli aktuellt att du får låna kläder och lära dig dagliga hygienrutiner på plats. Köken lagar mat för verksamheter inom barnomsorg, äldreomsorg eller i ett storkök och du kommer främst att få arbeta med lättare köksarbete, disk och städning. Inom vissa verksamheter kan du få vara med och planera för och göra frukost för boende eller barn. Även bakning kan tillkomma som en enklare arbetsuppgift.

Två personer som spelar sällskapspel. De sitter vid ett bord med en stor lampa hängande ovanför.Förstora bilden

Klicka för att zooma bilden

En feriepraktik inom vård- och omsorg ger dig erfarenhet i att stötta andra människor samt lära dig enklare omvårdnad och stöd. Det kan bland annat vara inom en verksamhet för personer med funktionsvariationer, på ett äldreboende eller inom hemtjänsten, där man besöker personer i deras hemmiljö. Du kommer att få delta i många sociala aktiviteter, såsom att promenera, läsa tidning, samtala, spela spel. Du kommer också få arbeta med praktiska uppgifter: lättare omsorgsuppgifter, köksarbete i form av förberedning av mat, frukost och fika, dukning, servering samt städ, bäddning av sängar och tvätt med mera.

Aktivitet för barnFörstora bilden

Klicka för att zooma bilden

En feriepraktik inom området kultur innebär att du kan komma få testa på att jobba på ett bibliotek, delta i evenemang, var med och förbereda i det arbete som utförs av Nässjö kommun för att skapa attraktiva platser och arrangemang att besöka. Kulturområdet kan innebära både praktiskt inomhusarbete inom området och arbete som innefattar att du kommer vara utomhus.

Aktivitet för barnFörstora bilden

Klicka för att zooma bilden

En feriepraktik inom området fritid innebär att du kommer få arbeta på enhet ungdom på Kultur- och fritidsförvaltningen. Arbetsuppgifterna innebär att anordna aktiviteter för barn- och ungdomar. Du kommer få vara med och träffa barn och ungdomar på olika platser i kommunen. Tillsammans med er handledare kommer ni ta er runt i kommunen i syfte att skapa en härlig sommar för barn och unga i Nässjö kommun.

En feriepraktik inom föreningslivet görs via kultur- och fritidsförvaltningen, där du kommer få stötta våra föreningar i deras sommarlovsaktiviteter. Det kan vara som en ledare eller i förberedande arbete. Ange vilken förening du vill göra din feriepraktik i – det krävs att du är medlem och/eller aktiv i den förening du söker praktik i.

Tre personer i arbetskläder som står och tittar på en nyuppsatt vägg inomhus.Förstora bilden

Klicka för att zooma bilden

Inom vaktmästeriet får du erfarenhet av att arbeta praktiskt, där den främsta uppgiften är att hålla miljöer rena och snygga. Beroende på verksamhet och behov så kan du få hänga med på en mängd olika uppgifter. Vanligt förekommande är vaktmästaruppgifter såsom trädgårdsarbete, städ, flytt av möbler, målning, reparationer och montering. Arbetet kan ske både inomhus och utomhus, i ett bostadsområde, på en verksamhet för barn eller äldre eller på en verksamhet för idrott. Ibland jobbar man på ett och samma ställe och ibland kan man komma att behöva åka runt till olika ställen tillsammans med sin handledare.

Tre personer som står i ett kontorslandskap och samtalar vid en whiteboard.Förstora bilden

Klicka för att zooma bilden

En del av kommunens verksamheter är kontorsarbeten. Beroende på verksamheten så innebär det praktiska inomhusarbetet ibland en del städ och rensning, administrativa uppgifter såsom sortering i arkiv eller att helt enkelt ta hand om material, vara med i datasystem eller sortera och packa.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.