Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Höjning av bostadstillägg och minimibelopp för äldre

Från den 1 augusti höjdes bostadstillägget till pensionärer med 200 kr per månad för ogifta och 100 kronor för gifta. Den 1 augusti höjdes även minimibeloppen.

Från den 1 augusti höjdes bostadstillägget till pensionärer med 200 kr per månad för ogifta och 100 kronor för gifta. Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Bostadstillägget för pensionärer betalas ut av Pensionsmyndigheten.

Minimibeloppen har höjts

Den 1 augusti höjs även minimibeloppen. Det görs för att säkerställa att personer som har låga inkomster och betalar avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen ska få del av höjningen av bostadstillägget.

  • Du som är ensamstående får ett höjt minimibelopp med 300 kronor per månad
  • Du som är gift eller sambo får ett höjt minimibelopp med 150 kronor per månad

De nya minimibeloppen omfattar alla personer med insatser enligt Socialtjänstlagen, inte bara personer med bostadstillägg.

Detta är minimibeloppet

Minimibeloppet används för att beräkna avgifter för dig som har insatser enligt Socialtjänstlagen.

Många avgiftsbeslut räknas om

Förändringen av minimibeloppet innebär att kommunen kommer att göra om avgiftsbeslutet för dig som har lämnat in dina inkomstuppgifter till kommunen, för beräkning av vård- och omsorgsavgift. Avgiftsbeslutet uppdateras automatiskt. En eventuell förändring i din avgift kommer att synas nu i september när du får fakturan avseende augusti.

Vid frågor kontakta kommunens avgiftshandläggare via 0380-51 85 14 eller 0380-51 85 45 under telefontid mellan kl. 9.30-11.30

Alla berörs inte

Alla som har insatser enligt Socialtjänstlagen påverkas inte av höjningen. Om du berörs beror på hur stort avgiftsutrymme du har i dagsläget. Du som inte har lämnat in inkomstuppgift till kommunen berörs inte av höjningen av minimibeloppet.