Minnesanteckningar från workshop 2 om Nässjö kommuns parkeringsstrategi, genomförd 24 februari 2020
Agenda
- Intro
- Syfte med dagens workshop
- Summering av workshop 1
- Presentation: Parkering i planprocessen
- Presentation: ”Hur gör andra kommuner?”
- Gruppdiskussion x2
- Summering & fortsatt process
Diskussioner vid övningarna
I övning 1 diskuterades en stor bredd av frågor i smågrupper.
Huvudfråga: vad behövs i Nässjö?
Teman: P-tal, Flexibilitet och mobilitetsinsatser, Zonindelning för p-tal, Process/Dialog, Laddinfrastruktur
Efter diskussion i smågrupper lyftes diskussionen till helgrupp. Några av de perspektiv/önskemål som lyftes fram i helgrupp:
- Utveckla en strategi kring ”Rätt parkörer på rätt plats vid rätt tid”. Tillämpa reglering för att öka omsättningen på parkeringsplatser och prioritera tydligare besökare i centrum. Idag finns en konkurrenssituation mellan besökare och pendlare – ökad tydlighet i prioriteringen behövs.
- Finns gott om parkering idag men dagens parkeringssystem måste nyttjas mer effektivt för att möjliggöra förtätning.
- Ta fram p-tal för bostäder och verksamheter, använd per lgh istället för BTA. Undvik att sätta ett för lågt-p-tal från början.
- Gratis parkering på gator och kommunens anläggningar konkurrerar med de privata anläggningarna. Som privat aktör är det svårt att bygga parkering om man inte kan ta betalt – detta gör att kraven på p-tal upplevs som orättvisa.
- Klargör vad som gäller vid nybyggnation/ändrad användning. Men var samtidigt öppen för den lokala kontexten och särskilda utredningar och undvik att sätta för detaljstyrda p-tal.
- Klargör vad särskilda utredningar ska innehålla. Kommunen behöver även granska rimligheten i dessa utredningar och föra dialog med fastighetsägaren.