Om du ska starta livsmedelsverksamhet måste du anmäla det till kommunen. Det gäller även om du bara ska driva verksamheten några dagar. Även andra ändringar i verksamheten som ägarbyte, utökning, avveckling ska meddelas.
Om du inte har kommunalt vatten till lokalen måste du registrera din dricksvattenanläggning. Då tillkommer bland annat krav på regelbunden provtagning av vattnet.
Du måste ha tydliga rutiner för att kontrollera att din verksamhet uppfyller livsmedelslagsstiftningen, så kallad egenkontroll.
Branschriktlinjer, Livsmedelsverket
Om du startar en livsmedelsanläggning utan att ha fått en registrering riskerar du att få betala en sanktionsavgift på mellan 5 000 kronor och 75 000 kronor. Exakt hur stor sanktionsavgiften blir beror på företagets årsomsättning. För regioner, kommunala och statliga verksamheter är sanktionsavgiften 40 000 kronor, oavsett omsättning.
Anmäler du inte en förändring som innebär att organisationsnumret förändras riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Sanktionsavgiften är på mellan 2 500 kronor och 40 000 kronor, beroende på företagets årsomsättning. För regioner, kommunala och statliga verksamheter är sanktionsavgiften 40 000 kronor.
Via e-tjänst gör du din anmälan och registrering av livsmedelsanläggning och dricksvattenanläggning.
Livsmedelsanläggning - Anmälan, Självservice Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.