Aktivitetshuset i Nässjö
Aktivitetshuset i Nässjö är en ny metod för integration på arbetsmarknaden. Den har arbetats fram inom ramen för ett tvåårigt projekt med finansiering från Europeiska Socialfonden.

Syfte och mål
Syftet med projektet har varit att underlätta för de individer som står allra längst bort från arbetsmarknaden att komma närmare den och så småningom försörja sig själva.
Målet är att bryta ett mönster av passivitet och hemmasittande hos deltagarna och erbjuda en kreativ lärandemiljö. I Aktivitetshuset får kvinnor och män lära sig svenska språket och skaffa sig kunskaper som förbereder dem för yrkeslivet. Därigenom ökar deras anställningsbarhet och möjligheten till egen inkomst.
Målgruppen är de utrikesfödda som står längst från arbetsmarknaden.
Arbetssätt
I Aktivitetshuset arbetar man med och för varje enskild individ. Genom att utgå från deltagarnas kompetenser, erfarenheter och intressen tas personliga aktivitetsplaner fram. En anpassad SFI-undervisning kombineras med ämneskunskap, praktik och arbetsträning. Aktiviteterna anpassas efter varje deltagares behov. Undervisningen är uppdelad i svenskundervisning och olika moduler, både teori och praktik.
Olika rum i Aktivitetshuset
Aktivitetshuset är en lärplattform med tre olika typer av rum - A, B och C. Undervsiningen är ett komplement till traditionell SFI. I varje rum finns 10-14 deltagare och de är aktiva i rummet i 3-4 månader.

Rum A1 och A2
I A-rummet är språkkunskaperna mycket låga. Här finns ingen kursplan och den svenska som lärs ut har fokus på dialog, vardagliga samtal och samhällskunskap. Gruppen har 3-5 timmars lektion per dag. Det finns två likvärdiga nivåer i A-rummet och gruppindelningen baseras på deltagarnas bakgrundskunskaper.
Rum B
I B-rummet är språkkunskaperna bättre och deltagarna lär sig praktisk och teoretisk allmänsvenska. B-rummet innehåller olika moduler som data, rörelse, matematik och samhällsorienterande ämnen. Det finns ingen kursplan och gruppen deltar på heltid.
Rum C
I C-rummet blandas teori med praktik. Deltagarna går heltid och får besöka lokala arbetsplatser. Svenskaundervisningen kombineras med nyheter på lätt svenska, datautbildning, matlagning, montering, sömnadslektioner och förberedelser inför anställningsintervjuer.
Utvecklingstrappan
Aktivitetshuset i Nässjö har en utvecklingstrappa där deltagarnas progression mäts i takt med att de får nya kunskaper i svenska språket och samhällsorienterande ämnen. När de startar bedöms deras kunskaper på en tiogradig skala genom olika tester. Därefter görs uppföljning kontinuerligt för att man ska kunna följa och dokumentera utvecklingen.

Mer information
Kontakt
Ingrid Håkansson, projektledare
070-510 55 73
ingrid.hakansson@nassjo.se
Tommy Andersson, delprojektledare
070-289 59 24
tommy.andersson@nassjo.se