David blev vindkrafttekniker eftersom han ville arbeta utomhus, jobba med kroppen och göra något annorlunda
David Fransson arbetade på ett lager och hade inte en tanke på att bli vindkrafttekniker förrän han en dag på jobbet hittade en folder. På foldern fanns en bild på en tekniker som satt och njöt av solnedgången uppe på ett vindkraftverk. Det väckte hans nyfikenhet och efter att fått besöka ett vindkraftverk hade han bestämt sig. Det var vindkrafttekniker han ville bli.

David Fransson har jobbat som vindkrafttekniker och är numera Site Lead på Siemens Gamesa. Det innebär att han är arbetsledare för ett arbetslag med vindkrafttekniker och ansvarar för den dagliga servicen och driften för vindkraftverken inom ett visst serviceområde. - Säkerheten är det viktigaste för oss, vi tar aldrig några risker, säger David.
- Jag sökte in till de sju utbildningar som fanns på den tiden. Till slut valde jag den som låg närmast min hemstad och på den vägen är det. Jag gick två år i skolan och gjorde under tiden praktik på både Vestas och Siemens. När jag var färdigutbildad hade jag turen att två tjänster kom ut samtidigt i Jönköping och jag blev anställd, säger David.
Vad var det som lockade med yrket?
- Jag ville jobba utomhus och jag ville jobba med kroppen. Jag ville även göra något annorlunda. På den tiden var det ett ganska okänt yrke och det är det väl fortfarande men inte lika mycket nu som för tio år sedan.
- Vanligaste frågan man får som vindkrafttekniker både då och nu är; Hur kommer ni upp i dem? Är det trappa eller stege?
Ok, hur kommer ni upp?
- Det finns hiss numera. Alla moderna turbiner har hiss.
Var yrket som du hade tänkt dig?
- Under skolgången fick vi bra förberedelse på vad som väntade när det gäller att underhålla och reparera vindkraftverk. Men första gången jag kom upp i ett vindkraftverk tänkte jag att turbinen var mindre än jag hade tänkt mig. Men det var då när det fanns äldre turbiner, nu är det inte så längre. Nu är det som vanliga maskinrum när man kommer upp. Det är klart att det är lite trångt men det är mer utrymme än det var då. De första turbinerna fick man lyfta på ett lock och stå utanför för att komma åt. Nu har vi verk som är tre våningar inuti med arbetsbänkar.
Vad gäller när du är nyutbildad? Jobbar du alltid med någon erfaren?
- Tills du har gått alla utbildningar och klarar av att rädda din kollega, ifall det skulle hända något, så är du alltid tredjeman. När du har gått alla säkerhetskurser får du sedan gå som andreman. Det brukar ta några veckor efter att du börjat jobba. Som praktikant under utbildningen är man alltid tredjeman.
När vi ändå är inne på säkerhet, hur funkar det när det gäller vindkrafttekniker?
- Det finns väldigt mycket förhållningsregler. Vi är väldigt säkerhetsfokuserade. Det är alla bolag i branschen. Det är mycket som måste vara ok innan man får åka upp. Det får till exempel inte blåsa för mycket. Vi har olika zoner i turbinen där det är ok att vara beroende på hur mycket det blåser. Det finns även vissa temperaturregler, PPE (Personal Protection Equipment) när det gäller säkerhetsutrustning och vilka utbildningar som krävs.
- Man får heller aldrig jobba ensam som tekniker i en turbin. Man är alltid minst två på jobb. Säkerheten är det viktigaste för oss, vi tar aldrig några risker.
- När det gäller säkerheten så innebär det också att du under hela din yrkeskarriär går återkommande säkerhetsutbildningar och de första åren du jobbar som vindkrafttekniker är det extra mycket utbildningar.
Hur ser en vanlig dag ut på jobbet som vindkrafttekniker?
- Det skiljer sig lite åt beroende på vilket företag man jobbar hos. Hos oss på Siemens Gamesa jobbar man sju till fyra. Vi utgår alltid från vår servicepoint (lager/kontor red anm.). Vi träffas klockan sju och går igenom vad som hänt under natten och om det är något som har stoppat. Är det inte något stopp någonstans går vi vidare med den allmänna planeringen med service och servicefindings, det vill säga saker vi har hittat vid besök i turbinerna som behöver åtgärdas men inte är akut.
- Vi jobbar även med det som vi kallar retrofit som är förbättringsåtgärder av maskinen och tredjepartsbesiktningar som innebär att vi tar in en utomstående firma som hjälper oss att besikta säkerhetsutrustning, hissar, kranar ackumulatorer m.m.
- Men den största delen är service. Vi följer en serviceplan för varje vindkraftverk.
Innan vi åker ut packar vi det material vi behöver och tar med eventuella servicefindings på den turbinen dit vi ska. Vi åker till turbinen, gör det vi ska och är tillbaka på vår servicepoint klockan fyra.
Vad tycker du att man ska ha för egenskaper för att bli en bra vindkrafttekniker?
- De personliga egenskaperna är viktigare än erfarenhet. Vi utbildar våra tekniker i det de behöver för att bli bra tekniker. En förutsättning är att man har stor respekt för höjden och att man tänker säkerhet, säkerhet, säkerhet. Säkerhet är a och o i det här yrket. Det får inte hända något. Det finns många risker. Det gäller att vara lugn och ödmjuk, ta mycket stort eget ansvar och inte ta några onödiga risker.
- Du har ansvar för den personen du jobbar med och du måste vara trygg med och lita på den personen. Båda måste ha förtroende för varandra och att man kan rädda varandra om det skulle hända något.
Hur fungerar det med hälsoundersökningar?
- Vi gör medicinska undersökningar varje år och ju äldre du blir desto oftare får du kontrollera hjärtat. Vi kräver läkarundersökningar av alla, även praktikanter, som innefattar alkohol och drogtest, ekg m.m. Ska du jobba som vindkrafttekniker måste du vara frisk och har du någon underliggande sjukdom ska du alltid rådfråga din läkare om du är lämplig och skicka med intyg på detta i ansökan.
- Du får inte väga för mycket heller. Med sele på får du inte väga över 136 kg. Anledningen är att utrustningen inte klarar mer om du skulle falla. Selen med verktyg väger ungefär 10-15 kg.
Vilka fördelar finns med yrket?
- Det är varierande. Du för röra på dig och vara ute mycket. Du lär dig mycket, det är ett väldigt brett yrke. Det är både hydraulik och el och du får göra väldigt mycket olika saker. Vi lagar oftast inte sakerna på plats utan vi felsöker och byter ut delar och skickar för reparation.
Vad finns det för utmaningar i yrket?
- Det är ett brett yrke och det tar lång tid innan du blir en erfaren tekniker. Men det är också positivt. Du blir aldrig fullärd. Vi tar mycket hjälp av varandra och ringer och frågar hur andra gjort. Det finns alltid support tillgängligt. Man kan och får väldigt mycket hjälp och även om du är ny finns hjälpen väldigt nära.
Hur ser branschen ut i framtiden?
- En stor del av all vindkraft i Europa installeras i Sverige kommande år. Alla i branschen söker folk just nu så jobbmöjligheterna för vindkrafttekniker ser goda ut.

David Fransson (t.h.) tillsammans med Ahmed (t.v.), vindkrafttekniker och kollega i det arbetslag som David ansvarar för.