Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Persontåg är Olofs lokförarmål

Olof Bertilsson har precis kommit tillbaka till skolan igen från sin allra första LIA-period (lärande i arbete) som lokförarstuderande och han är mycket nöjd. Han har kört persontåg för Arriva, de så kallade Pågatågen, på olika sträckor över hela Skåne.

Olof Bertilsson vid ett tåg.

- Fem veckors LIA går otroligt fort och jag hade gärna kört några veckor till. Men det känns skönt att komma tillbaka efter LIA:n med övertygelsen att lokförare är rätt val, säger Olof Bertilsson.

- Fem veckors LIA går otroligt fort och jag hade gärna kört några veckor till, säger Olof. Men det känns skönt att komma tillbaka efter LIA:n med övertygelsen att lokförare är rätt val. Jag har fått en klarare bild av att det är detta jag vill göra, fortsätter han.

Den allra första turen jag körde var sträckan Malmö-Ystad vid fyratiden på morgonen. När jag såg solen gå upp över Skåne var den omedelbara känslan att det här kan jag göra fler gånger. Det är fantastiskt att få en stor naturupplevelse samtidigt som man sitter på sitt ”kontor” och jobbar. Att se landskapet från tåghytten ur ett annat perspektiv än vad man är van vid är en häftig upplevelse, säger Olof.

Vad var svårast under LIA:n?

- Det måste vara att lära sig alla de lokala säkerhetsbestämmelserna som finns och som skiljer sig från TTJ, de allmänna trafikbestämmelserna för järnväg, som är lite av lokförarens bibel.

Det tar även lite tid att lära sig bromspunkterna som innebär var man måste bromsa för att komma rätt på perrongen. En annan sak som också är lite ovant är att lära sig är hur man ska röra blicken när man kör eftersom det är annorlunda mot vad man är van vid som bilförare. 

Hur kommer det sig att du började plugga till lokförare?

- Jag jobbade som sjukgymnast och har ett stort intresse för hälsa. Jag märkte att jag hade svårt att särskilja på jobb och hobby och tog med mig arbetet hem. Jag kollade ofta e-posten på fritiden eller funderade på ganska jobbiga livshistorier som jag hade fått höra av patienter på jobbet.

Mycket av det jag lockades av när det gäller lokföraryrket är den klara arbetsuppgiften och att när man stämplar ut så finns det inget mer att göra och man är helt ledig. Jag gillar också ordning och reda och tydliga riktlinjer för vad som gäller. Som lokförare finns det regler för hur allt ska fungera och man har ryggen fri om man agerar därefter. Det är få oklarheten och lite militäriskt över det hela och det passar mig bra eftersom jag då kan prestera som bäst. 

Hur upplever du utbildningen hittills?

- Bra, jättebra! Kvalitén är bra och vår utbildningsledare Lars-Åke har mycket erfarenhet och många år i branschen. När vi skulle ut på LIA var det en stor fördel eftersom jag har förstått att kontakter och nätverk underlättar för att få praktikplats. 

Hur tänker du dig framtiden?

- Nu är det bara full fart med teori och mer LIA fram till den 21 december då utbildningen avslutas. Sedan hoppas jag på anställning på något bolag som kör persontåg i Skåne. Godståg lockar mig inte utan det är persontåg jag vill köra. Då kan man välja om man vill socialisera sig och snacka med människor och det är trevlig körning på olika sträckor med skiftande landskap. Jag gillar att det händer någonting hela tiden och med persontåg är det många stopp och en tidtabell som ska hållas.

Tillbaka

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.