Maria kör timmertåg i Värmland
Mitt ute i skogen i närheten av Arvika står ett godståg och blir lastat med timmer.
Tre långtradare går i skytteltrafik och lämnar timmerstockar som sedan lyfts på vagnarna. Efter tio timmar är tåget fullastat och Maria Stenström kan äntligen ta
plats i tåghytten på dieselloket och köra det 1500 ton tunga tåget till Kristinehamn.

Hon vaknar kl. 4 på morgonen och känner bara glädje. - Yes, idag får jag köra tåg igen är det första jag tänker, säger Maria Stenström. Foto: Viktor Molander.
Maria studerar till lokförare på Nässjöakademin och är ute på sin första LIA (Lärande i arbete) på Tågab med utgångspunkt i Kristinehamn och hon lever just nu sin dröm.
- Jag vaknar kl. 4 på morgonen och känner bara glädje. Yes, idag får jag köra tåg igen är det första jag tänker, säger Maria. Det här har varit så roligt. När man startar igång ett tungt godståg, det mullrar och man känner hur motorn jobbar och tåget sakta, sakta rullar igång, då sitter man med ett leende på läpparna när tåget väl har fått fart. Det är en sådan känsla, fortsätter hon.
Vad har du fått göra på din LIA?
- Jag har kört både godståg och persontåg och det som har varit bäst är mixen. Att jag har fått testa nästan allt. Det enda jag inte har provat på är tungstransport men det hoppas jag att få köra vid nästa LIA. En dag var jag även ute med växlingspersonalen och växlade. Växlingen är ju grunden till all tågkörning och det är viktigt att som lokförare förstå hur det fungerar.
Maria har ett förflutet som egenföretagare och har drivit guldsmedsbutiker både i Skövde och Tidaholm.
Varför valde du att sadla om och börja studera till lokförare?
- Jag har en bekant som kör tåg och jag fick följa med och åka ett par turer. Efter det blev jag fast. När jag sedan blev tipsad om utbildningen i Nässjö av min farbror som är tågklarerare sökte jag och kom in. Det är det bästa yrkesmässiga beslut som jag har tagit!