Hallå där Maria - vad hände efter examen?
Vad kan hända efter den där efterlängtade dagen då man står med examensbeviset i sin hand efter ett års intensiva studier till lokförare?

Vad hände efter examen egentligen? Vi träffar Maria Stenström och får reda på mer.
Det har gått 10 månader sedan Maria Stenström och hennes 20 kurskamrater tog examen från YH-utbildningen till lokförare. Nu träffas vi i Kristinehamn och på företaget Tågab som ligger inhyst i en tegelbyggnad precis intill bangården och som rymmer både lokverkstad och kontor.
Du tog examen strax innan jul 2018. Kan du berätta vad som hände sedan?
– Under utbildningens sista LIA (lärande i arbete), ett par veckor innan examen, blev jag erbjuden jobb på Tågab och efter lite jullov så började jag min anställning i januari. Det som väntade då var fyra veckors internutbildning och det innebar specifik fordonsutbildning på företagets fem olika lok. Eftersom varje lok fungerar olika är det viktigt att man lär sig hur man startar upp, stänger av, och vad t.ex. blinkande lampor betyder.
Ok. Men efter det var du klar och lokförare på riktigt?
– Nä, riktigt så fungerar det inte. Innan du får köra ensam krävs att du kör med instruktör under 260 timmar totalt – 140 av dem är handledartimmar och 120 är examineringstimmar. Det är då man övar på finliret. Sedan gör man som en uppkörning, fast för tåg. Det är en tur som innehåller växling, körning, klargörning m.m. – ja allt som man behöver kunna för att köra tåg. När du är godkänd där får du köra själv.
Hur lång tid tog det innan du fick köra själv för första gången?
– Jag blev godkänd den 8 augusti och körde själv för första gången dagen efter. Det tog lite längre tid än beräknat eftersom körningstillfällen föll bort för mig under våren och sommaren.
Hur kommer det sig?
– I april fick jag en ny tjänst och förutom att köra tåg är jag numera också personalfördelare. Det innebär att jag schemalägger förare och ombordare och har kontakt med instruktörer för att veta vem som får köra vad, dvs ser till att alla tåg har behöriga förare.
Låter spännande! Hur är det?
– Det är fantastiskt kul. Jag älskar utmaningar och blev glad när jag fick frågan. Nu får jag både köra och fördela, och jag gillar variationen. I min tjänst jobbar jag åtta dagar och är ledig sex. Det innebär att jag sitter på kontoret som personalfördelare fyra dagar och kör tåg de andra fyra under mitt arbetspass.
Om du ser tillbaka från första dagen på utbildningen till idag, hur har det varit?
– Jag känner att jag har kommit väldigt långt. Det har hänt så mycket och det har varit en fantastisk resa. Jag känner mig verkligen trygg i mitt val och det har varit det bästa jag har gjort.
Vad säger du till den som funderar på att söka utbildningen till lokförare?
– Det är ett fantastiskt yrke som jag verkligen rekommenderar! Det som jag personligen tycker bäst om är variationen. Att ena dagen köra resandetåg mellan Falun, Stockholm och Göteborg medan jag nästa kanske kör timmertåg på Fryksdalsbanan mellan Kil och Torsby. Det är för övrigt den finaste rutten som finns. Otroligt vackert!

Maria Stenström jobbar numera som både förare och personalfördelare på Tågab i Kristinehamn. – Det är fantastiskt kul. Jag älskar utmaningar och blev glad när jag fick frågan. Nu får jag både köra och fördela, och jag gillar variationen, säger Maria.

Maria kör tåg...

...och ser till att alla tåg har behöriga förare.