Håkan byter bana mitt i livet

Det är det berömda bananskalet som är orsaken till att Håkan Solnevik byter karriär och väljer att studera till lokförare mitt i livet. Och han trivs jättebra. - Ibland känner jag att jag skulle kunna gå i skolan resten av livet. Det är kul att lära sig nåt nytt på äldre dar, konstaterar han.

Håkan Solnevik studerar till lokförare.

- Jag hade knappt åkt tåg innan jag sökte utbildningen. Men detta är bättre än jag hade kunnat hoppas, säger Håkan Solnevik som började att studera till lokförare i februari 2019.

I 27 år hade han jobbat på fönsterfabriken i Mariannelund. När han flyttade till Solberga för några år sedan tog pendlingen till jobbet allt mer tid och tankar på att göra något annat började gro.

- Jag hade fem mil till jobbet enkel resa och hade gjort det mesta man kunde göra på fönsterfabriken där jag jobbade. Jag hade redan börjat fundera på att byta jobb när detta dök upp. Med lite påtryckningar från omgivningen sökte jag till utbildningen när ansökan öppnade och på den vägen är det. Jag gillade beskrivningen av yrket på skolans webb och tänkte att lokförare skulle passa mig, säger Håkan.

Tunga, lätta, långa och korta tåg

Det har gått 16 veckor in på utbildningen och Håkan har precis kommit tillbaka från den första LIA:n. I fem veckor har han varit på Green Cargo och kört godståg, radiolok och växling.

-Jag har kört tunga tåg, lätta tåg, korta tåg, långa tåg och posttåget till Rosersberg i Stockholm. På fem veckor hinner man få rutiner. Fullärd är man absolut inte men jag är mer nyanserad i min kunskapsbank. Nu är det kul att komma tillbaka till skolan för att sätta tänderna i den teoretiska biten igen. Jag märker att jag fattar mer av teorin nu efter LIA:n. När man kommer ut och ser verkligheten faller pusselbitarna på plats. Det är ett bra upplägg att varva teori med praktik, säger han.

Framtidsplaner

Att få dra iväg med ett godståg och känna att man är på väg var en sak som lockade Håkan med lokföraryrket. Att det är en kort utbildning på bara ett år och att skolan dessutom råkar ligga geografiskt nära boendet är ytterligare faktorer som gjorde valet enkelt.

- Jag har sett mig själv som godstågsförare. Det verkar stressigare att köra resandetåg eftersom det finns en tightare tidtabell som ska hållas men efter LIA:n hänger mina planer lite i luften. Jag vet ju inte vad jag pratar om, om jag inte har testat. Jag vill testa resandetåg innan jag bestämmer mig även om gods var min tanke när jag gick in i detta.

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.