Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Lärarassistent

Vill du ha ett stimulerande arbete och vara med om att forma framtidens skola? I så fall kan utbildningen lärarassistent vara något för dig!

Utbildningen har startat

Arbetsuppgifter

Lärarassistent är en relativt ny yrkesroll som håller på att växa fram inom skolans värld. Det är ett yrke för dig som vill jobba med barn och ungdomar i skolan och vara ett stöd, både i och utanför klassrummen. Som lärarassistent blir du en del av det pedagogiska sammanhanget och hjälper till att skapa en trygg och stabil miljö i skolan.

Yrkesroller efter utbildningen

Det råder stor brist på lärare i Sverige. I rollen som lärarassistent bistår du lärarna i deras pedagogiska och sociala arbete, och du arbetar tillsammans med enskilda lärare eller flera lärare i ett arbetslag. I din roll möter du många olika människor, både barn och vuxna, där det gäller att du fångar upp och förstår deras behov samt hur du kan hjälpa till att avlasta och underlätta.

Lärarassistenter har en viktig roll i skolan och utbildningen ger färdigheter att både hantera olika administrativa system, samverka i och utanför klassrummet samt kommunicera med både personal, vårdnadshavare, myndigheter och barn.

Yrkesroller som utbildningen leder till

  • Lärarassistent


Utbildningens upplägg

Det här är en Satellitutbildning. Det innebär att utbildningen går på flera orter samtidigt, via videokonferens. Rent praktiskt sitter du i ett klassrum medan läraren undervisar via videokonferens från ett klassrum i Stockholm. Ni kommunicerar med lärare och övriga kurskamrater via moderna medieanläggningar. Utbildningen läses på heltid med undervisning flera dagar i veckan och har, precis som våra andra YH-utbildningar, minst en fjärdedels praktik under studietiden.

Lärarassistent är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på heltid under 1,5 år.

Utbildningen ger dig en bred grund att stå på för att sedan välja ett eller flera områden att fördjupa dina kunskaper i under LIA-praktiken och examensarbetet.

Utbildningen bedrivs på heltid men vissa dagar är förlagda för självstudier. Dessa dagar kan tillexempel vara till för att du på egen hand ska kunna fördjupa dig inom de områden i utbildningen som du önskar få mer kunskap inom.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du ha kunskaper om skoljuridik, verktyg för IKT samt skolans läroplan och administration. Vidare ges kunskaper i kommunikation och konflikthantering, integrationsprocessen för nyanlända amt elevhälsoteamets arbete. Efter utbildningen kommer du även ha kompetens inom pedagogiska metoder och ledarskap för att bistå lärarens undervisning för att bidra till en positiv inlärningsmiljö samt kunna bemöta och agera tillsammans med barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

I utbildningen ingår bland annat:

  • Praktisk IKT i skolan
  • Den sociala integrationsprocessen i skolan för nyanlända barn och ungdomar
  • Grundläggande psykologi med inriktning mot barn och ungdomar
  • Kommunikation och konflikthantering
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn och unga
  • Pedagogiska metoder och pedagogiskt ledarskap i skolan
  • Skolans juridik och administration

Ansökan

Nästa utbildningsstart är i augusti 2021. Ansökan öppnar våren 2021.

Tillbaka

Mer information

Expandera Minimera

Kontakt

Expandera Minimera
Torbjörn Trägårdh


Torbjörn Trägårdh

Tel: 0380- 51 72 51
E-post: torbjorn.tragardh@nassjo.se

Logotype Myndigheten för yrkeshögskolan

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.