Som signaltekniker ser du till att det finns ett fungerande signalsystem inom järnvägen. Yrket innebär att du jobbar med drift och underhåll, nybyggnation samt besiktning och felavhjälpning av ställverk, vägskyddsanläggningar, spårledningar och signaler i järnvägsmiljö.
Arbetsuppgifter
Signaltekniker arbetar i huvudsak utomhus och i arbetslag hos järnvägsentreprenörer som bygger, driver och underhåller järnvägssystemet. Trafiksäkerheten är direkt beroende av att anläggningarna fungerar och därför är arbetet ansvarsfullt och säkerheten sätts alltid främst.
För att trivas som signaltekniker bör du vara ansvarstagande, flexibel, stresstålig, noggrann och något av en problemlösare. Det är ett fysiskt arbete som kräver god kondition och stor rörlighet.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är ettårig och läggs upp i nära samverkan med regionala och nationella entreprenadföretag vilket innebär att utbildningens innehåll motsvarar de krav som dina framtida arbetsgivare ställer.
Praktik – Lärande i arbete (LIA)
14 veckor av utbildningstiden är praktik, sk. Lärande i arbete (LIA) ute på företag. Här får du möjlighet att praktiskt tillämpa din nyförvärvade kunskaper samtidigt som du får en första kontakt med dina framtida arbetsgivare.
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden.
Efter utbildningen
Det finns ett stort anställningsbehov av signaltekniker och arbetsmarknaden ser mycket god ut de kommande åren. Utbildningen ger dig de kunskaper som behövs för yrkesrollen.
Studiestöd och examen
Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.