Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Kontaktledningsteknikern Eva har gjort karriär hela sitt liv: "Järnväg är roligt!"

Eva Gustafsson utbildade sig till kontaktledningstekniker 1982 och har varit branschen trogen sedan dess. I nästan 40 år har hon varit en del av den svenska järnvägen och sedan flera år tillbaka driver hon företaget Kontaktledningsbyggarna som har 10 anställda kontaktledningstekniker.

Eva Gustafsson, Vd på KLB, Kontaktledningsbyggarna.

Att kontaktledningstekniker är ett yrke med karriärmöjligheter och personlig utveckling är Eva Gustafsson ett levande exempel på. Hon började sin yrkesbana 1982 och har sedan dess haft olika roller inom branschen innan hon för några år sedan startade eget.

- Jag tänkte först bli signaltekniker men under min praktik på dåvarande elavdelningen på SJ kom jag i kontakt med kontakledningsyrket och blev intresserad. Det passade mig för att jag tyckte det var kul att hamra och slå, säger Eva.

Efter utbildningen började Eva som elreperatör på underhållet i Sundsvall som på den tiden var en del av SJ för att sedan fortsätta som kontaktledningsmontör. Då låg hon ute i lag och reste runt i Sverige och byggde kontaktledning från korgen.

- Det var helt klart mitt bästa jobb och det var det roligaste jag gjort under min yrkeskarriär. Och även det som lade grunden till vad jag har jobbat med sedan, säger Eva.

Ett yrke med karriärmöjligheter

Kontaktledningstekniker är ett yrke med karriärmöjligheter och personlig utveckling. Den ena dagen är inte den andra lik och man lär sig hela tiden.

-Gillar man förändringar, frisk luft, att röra på sig, omvandla teori till praktik, är duktig på att läsa ritningar, har ett säkerhetstänk och en fingerfärdighet kan man gå väldigt långt i yrket, konstaterar Eva.

Att det finns flera vägar att gå om man i grunden är kontaktledningstekniker är Eva ett levande exempel på. Hon har förutom nämnda arbeten även jobbat som projektledare för trådbyteståget, varit resursadministratör, enhetschef, projektledare för anbud, entreprenadingenjör, funktionschef och lokal resurschef innan hon startade eget.

Jag har aldrig vaknat upp en morgon och inte velat gå till jobbet oavsett vilka arbetsuppgifter jag har haft.


- Jag har aldrig vaknat upp en morgon och inte velat gå till jobbet oavsett vilka arbetsuppgifter jag har haft, säger Eva. Jag har alltid upplevt bra kamratskap och träffat på bra folk. Inom yrket blir man inte bara arbetskollegor, utan det blir ungefär som för brandmän eller poliser, d.v.s. man blir beroende av varandras kompetens i och med de risker man utsätter sig för i jobbet. Man måste lita på varandra.

Teamen ska känna trygghet på arbetsplatsen. De ska ha bra kläder, det ska finnas respekt för lagar och arbetstidsbestämmelser och det är viktigt att vi har rätt skyddsutrustning som t.ex. fallskydd.


Säkerheten är A och O

Som arbetsgivare är Eva noga med säkerheten och att personalen trivs på jobbet.

-Personalvård är väldigt viktigt för att göra ett bra jobb och få behålla personal i en konkurrensutsatt bransch, säger Eva. Teamen ska känna trygghet på arbetsplatsen. De ska ha bra kläder, det ska finnas respekt för lagar och arbetstidsbestämmelser och det är viktigt att vi har rätt skyddsutrustning som t.ex. fallskydd, fortsätter hon.

Järnväg är roligt!

Vad är det bästa respektive sämsta med yrket enligt dig?

- Nackdelarna är att yrket inte passar den som inte vill ligga ute och jobba på annan ort. Nattarbete och de varierande arbetstiderna passar inte heller alla, konstaterar hon.

- Fördelarna är att du lär dig nya saker hela tiden och att jobbet kräver tankeverksamhet. Det är aldrig monotont, du får jobba med kroppen och vara ute i friska luften. Bra kamratskap, att du får se mycket av Sverige och att framtidsmöjligheterna är goda gör jobbet roligt. Järnväg är roligt!

Eva Gustafsson som nybliven kontaktledningstekniker kör ett fordon för underhåll av kontaktledningar.

Eva Gustafsson som nybliven kontaktledningstekniker, körandes en gammal typ av LRB och dåtidens fordon för underhåll av kontaktledningar. Foto: privat

Tillbaka

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.